Grisene har krølle på halen hos Jan og Tine

ØKOLOGI – Mere end 12.000 danskere brugte søndagen på at tage en tur på landet for at se, hvordan de økologiske grise lever. Hos Jan og Tine Thybo ved Skanderborg har grisene krølle på halen.

Jan og Trine Thybo inviterede til Sofari på deres gård ved Skanderborg og fik i går besøg af 1.600 børn og voksne, der ville se, hvordan økologiske grise lever. Foto: Ulla Skovsbøl

Hos Jan og Tine Thybo på Johannesminde ved Skanderborg er grisene glade og har krølle på halen.

Det kunne 1.600 børn og voksne konstatere, da de i går besøgte den økologiske gård ved landsbyen Boes tæt på Skanderborg, der sammen med 13 andre økologiske gårde havde inviteret forbrugerne på Sofari, så de kunne komme tæt på dyrene og med egne øjne se, hvordan en økologisk gris lever.

1.600 besøgende
- Vi er er glade og meget, meget tilfredse, fortæller Tine Thybo efter gårsdagens travlhed.

- Vi har haft 1.600 gæster, og det er den absolutte besøgsrekord. Vi har afholdt Sofari flere år, og aldrig før har vi haft så mange gæster, og aldrig før har vi solgt så meget i vores gårdbutik, så vi er trætte, men glade, siger hun.

På Johannesminde har 15 mennesker været i sving fra tidlig morgen for at få arrangementet til at gå op i en højere enhed med rundvisninger og bespisning i madteltene af de mange besøgende. Især børnefamilierne var godt repræsenteret.

- Hele dagen var der en jævn tilstrømning af både børn og voksne. For børnene er det en stor oplevelse at se grisene, der er meget nysgerrige og livlige. Og mange af vores gæster var positivt overraskede over at kunne gå frit rundt og se, hvor godt grisene har det på marken. Det har været en stor dag for os, fortæller Tine Thybo.

På de indhegnede marker omkring gården bor søer og smågrise i hytter med halmstrøelse. På græsmarken kan dyrene rode i jorden, snuppe sig et mudderbad, når det bliver for varmt og i det hele taget udfolde deres naturlige adfærd.

Tine og Jan Thybo har en stor gårdbutik, hvor de sælger gårdens egne produkter side om side med lam fra marsken og mange andre økologiske produkter. De sælger også via nettet og har et stort udvalg af kød, ost og pålæg i økologisk kvalitet, som man kan få leveret lige til døren.

Grise kan ikke svede som vi mennesker, men snupper i stedet et mudderbad for at sænke kropstemperaturen, når det er varmt. Foto: Ulla Skovsbøl

Dyrevelfærd får flere til at købe økologisk
Det er ottende gang at de økologiske svineproducenter holder Sofari.

- Det er rigtig dejligt, at så mange forbrugere kommer ud og ser, hvordan vi producerer økologiske grise, så de på et oplyst grundlag kan træffe deres valg, når de står ved køledisken, siger Randi Vinfeldt, formand for foreningen FØKS, der står bag Sofari, der er et landsdækkende arrangement.

Flere undersøgelser viser, at det primært er hensynet til dyrenes velfærd, der får stadig flere forbruge til at købe økologisk kød. Det var da også interessen for dyrevelfærd, der havde motiveret Marion Bach fra Vallensbæk til at tage en tur på landet.

- Det er for mig meget vigtigt, at dyrene har det godt. Det er dejligt, at se hvordan de nyder det. De har plads til at gøre det, som er naturligt for en gris – mudderbade og spurte omkring. For mig er det vigtigt, at når jeg køber kød, så gør jeg det med omtanke, siger Marion Bach.

Soen går sammen med sine grise i mindst syv uger, mens de langsomt vænner sig til at æde græs og almindeligt foder. Foto: Ulla Skovsbøl

FAKTA om økologiske grise

  • En økologisk so får i gennemsnit 12-15 grise pr. kuld.
  • De små grise fødes i en hytte på marken og går sammen med moderen, indtil de er mindst syv uger gamle.
  • I deres første uger lever de af soens mælk, mens de langsomt vænner sig til almindeligt foder.
  • Samtidig har de mulighed for at rode i jorden. Det er med til at styrke deres immunforsvar og gøre deres maver stærke, så de kan undgå at få diarré.
  • De økologiske grise har lange haler og kan lave krølle på halen.
  • Det er forbudt at klippe grisenes haler for at undgå halebid.
  • Den økologiske gris har god plads på marken og i stalden. Den har mulighed for at bruge sine instinkter og gøre det, der er naturligt for en gris.
  • Grise har en veludviklet og relativt stor hjerne. De er nysgerrige og regnes som et at de mest intelligente dyr. Grise kan trænes og lære de mest utrolige ting ligesom en hund.
  • Når grise ikke kan udfolde deres naturlige adfærd, bliver de stressede og kan udvikle sygelig adfærd. Det resulterer ofte i hale- og ørebid.

Sofari 2017 hos Jan og Tine Thybo på Johannesminde ved Skanderborg, Foto: Ulla Skovsbøl

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: