Greenpeace tegner døde grise for Lunde

LANDBRUG – Greenpeace forsøger at tegne tusind døde pattegrise foran Miljø- og Fødevareministeriet.

Greenpeace: Esben Lunde Larsen skal sætte dansk kødproduktion på slankekur. Foto: Andreas Bro / Greenpeace

I disse timer er 38 aktivister fra Greenpeace i gang med at tegne pattegrise foran Miljø- og Fødevareministeriet med det mål at tegne de 1000 pattegrise, der destrueres, på én time.

Det danske landbrug destruerer i snit 1.000 pattegrise i timen. Det sker som en direkte konsekvens af, at svinebestanden er fremavlet til en for intensiv stordrift, siger Greenpeace.

En dansk fremavlet so får i gennemsnit 18 pattegrise pr. kuld, men er kun skabt til at forsørge ca. 12 og blandt andet derfor dør hver femte pattegris, inden den bliver fire uger gammel. En af årsagerne til den høje dødelighed er, at mange pattegrise i de store kuld ikke kan komme til soens patter.

Se videoklip her.

- Vi har sat os for at prøve at tegne pattegrise ligeså hurtigt som industrien destruerer dem, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

- For mig er det et tydeligt tegn på en syg produktion, at 1.000 pattegrise destrueres i timen, fordi de enten er dødfødte eller dør, inden de bliver fire uger. Vi har skabt en stordrift, hvor dyr ikke længere er dyr men produktionsenheder, og hvor det vurderes som i orden, at hver femte pattegris hvert døgn dør under fødslen eller kort tid efter, siger hun.

- Vi har skrevet nogle nytårsforsætter til Esben Lunde Larsen, og et af dem lyder på at sætte kødproduktionen på slankekur, fortæller Birgitte Lesanner.

- Tallene taler deres tydelige sprog om en industriel produktion af husdyr i så store antal, at hverken klimaet, miljøet eller dyrevelfærden kan holde til det. Danmark skal simpelthen sende færre dyr igennem slagtehusene eller levende ud af landet.

Syv nytårsfortsætter til Lunde
Danmark er verdens største producent af svinekød i forhold til landets størrelse og som et land med en voldsom høj kødproduktion, sætter landbruget miljøet, dyrevelfærden og klimaet under pres, anfører Greenpeace.

Sidste år blev der slagtet 18,3 millioner svin i Danmark og herudover eksporteret 13,2 millioner levende smågrise.

Greenpeace opfordrer i en kampagne med syv nytårsforsætter ministeren til at tage ansvar for klima- og miljøkonsekvenserne og arbejde for en langt mindre og bedre kødproduktion, der prioriterer økologien og kvaliteten højere.

Danmarks enorme husdyrproduktion koster klimamæssigt. Svinene og køerne tegner sig for 18,2 procent af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser, og vores køer og svin står for hele 88 procent af landbrugets samlede udledning.

Økologi og mindre kød er fremtiden
Siden 2005 er landbrugets udledning af drivhusgasser kun nedbragt med 4,5 procent, og det vil ikke være muligt at mindske udledningen væsentligt uden at skære ned på mængden af dyr.

For miljøet og klimaets skyld skal der satses på mindre og bedre kød i stedet for det nuværende kapløb om at producere mere og større, mener Greenpeace.

- Vi ser, at flere og flere danskere ønsker at skære ned på kødet og vælge økologisk. Men det er ikke nok, hvis den store produktion og høje eksport af kød og mælk, som ministeren arbejder helhjertet for, blot øges. Det er dokumenteret, at hele verden kan brødfødes med økologi, og det er dén fremtidige verden, vi synes, Esben Lunde Larsen burde arbejde for, siger Birgitte Lesanner.

38 Greenpeace-aktivister forsøger at få Esben Lunde i tale. De har forslag til syv gode nytårsfortsætter til Lunde. Foto: Andreas Bro / Greenpeace

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: