Siden 2009 har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion hvert år kontrolleret danske golfklubber for, om de havde sprøjtemidler stående, som er ulovlige at bruge på golfbaner. Det havde mange, men i år er der for første gang ikke fundet en eneste overtrædelse hos de 15 klubber, der er kontrolleret.
- Da vi begyndte kontrollerne, var den gal hos tre ud af fire klubber, og nu er vi på nul. Det viser klart, at vores indsats har virket. Jeg vil også godt rose golfklubberne og branchen for at gøre en indsats for at tage vare på miljøet. Jeg håber, at vi ser det samme flotte billede næste år, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Godt ramt med nye regler
Golfklubberne har også fået nye regler om, hvor meget de må belaste golfbanerne med sprøjtemidler. Evaluering efter det første år viser, at langt de fleste golfklubber holder banerne i stand uden overdreven brug af sprøjtemidler. 85 procent af klubberne holder sig under de såkaldte belastningslofter, mens 15 procent bryder loftet.
- Jeg ved, at golfbranchen har gjort et stort stykke arbejde for at vejlede og informere klubberne om de nye regler, og det vil jeg godt kvittere for. Men samtidig kan jeg selvfølgelig ikke være tilfreds med, at der stadig er nogle klubber, som ikke overholder reglerne. Nu vil Miljøstyrelsen kontakte samtlige golfklubber i landet for at minde dem om deres ansvar, og så håber jeg, at vi kan få de sidste med, siger Kirsten Brosbøl.
Da de nye regler blev vedtaget med et bredt politisk flertal, blev det samtidig besluttet at evaluere reglerne efter et år – blandt andet for at se, om de nye belastningslofter var realistiske. Det mener både Miljøstyrelsen og miljøministeren, der lægger op til at bevare niveauet for, hvor meget de må belaste golfbanerne med sprøjtemidler i de nye regler.
Greenkeeper: Det har gjort en kæmpe forskel
En af dem, der har fulgt udviklingen, er chefgreenkeeper Nicholas Juul i Brøndby Golf Klub.
- For 10 år siden var der ikke mange, der interesserede sig for, hvor meget der blev sprøjtet, så længe banerne var flotte. Nu er det noget helt andet. Den fokus, der har været fra Miljøstyrelsen, medierne og Dansk Golf Union har gjort en kæmpe forskel, siger Nicholas Juul.
Selv har han ikke brugt sprøjtemidler længe. Men det går ud over kvaliteten af banerne i længden, hvis ikke mandskabet er stort nok til at holde det nede på andre måder, mener han.
- Man kan måske gå op til to år uden, men så begynder det at kunne ses. Selvfølgelig skal man minimere forbruget af sprøjtemidler, men muligheden for at anvende sprøjtemidler med meget lavt belastningstal bør være til stede. Jeg synes, at de nye regler fra Miljøministeriet er landet på et godt niveau, siger Nicholas Juul.
Se de enkelte golfklubbers forbrug af sprøjtegift