Global aktion for at beskytte Arktis

ARKTIS – Det var del af en global miljømanifestation, da Greenpeace søndag fyldte Nørrebros Røde Plads med landets største hjerte. Godt 300 mennesker skabte et hjerteformet ”menneskebanner”, og kampagnen for at beskytte Arktis har nu knap tre millioner støtter. I maj overrækkes en fotobog med I Love Arctic-billeder til udenrigsministrene i Arktisk Råd for at presse dem til at beskytte det skrøbelige miljø.

Greenpeace har nu knap tre millioner støtter i kampen for at beskytte Arktis. I weekenden gik mange på gaderne i 36 lande og godt 280 byer – og her på Nørrebro – for at forme I Love Arctic-bannere. Bevægelsen skal få Arktisk Råd til at beskytte Arktis og stoppe olieboringerne i det skrøbelige miljø. (Foto: Kajsa Sjölander)

I 36 lande og godt 280 byer formede tusindvis af mennesker i weekenden gigantiske hjertebannere. Og søndag indtog Greenpeace så Den Røde Plads på Nørrebro med masser af musik fra bl.a. Rumpistol, Jonas Breum og Fastpoholmen, da omkring 300 mennesker stimlede sammen for at forme et hjerte af kød og blod, der skal sende en klar besked: Arktis skal beskyttes og holdes fri fra olieboringer.

Det arktiske område er hårdt presset af klimaforandringer og olieindustriens boringer efter olie, der kan gøre uoprettelig skade på det skrøbelige miljø.

Oliekatastrofer
- Jeg tænker med gru på olieudslippet i den Mexicanske Golf for præcis tre år siden. Hvis olieindustrien får lov til at gennemføre deres planer i Arktis, vil det uundgåeligt betyde en langt større katastrofe. Forholdene er væsentligt barskere i det kolde nord, og det isfyldte farvand gør det helt umuligt at fjerne olien igen. Olieindustrien har hverken teknologi eller beredskabsplaner, der tilnærmelsesvist kan forhindre miljøkatastrofen, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Greenpeace nærmer sig med hastige skridt tre millioner støtter til kampagnen, der kræver, at den ubeboede del af Nordpolen skal gøres til globalt naturreservat, og at olieboringer skal holdes ude af Arktis.

Millioner vil skabe forandring
- Når vi går ud på gaderne og former hjerter i hele verden er det for at symbolisere, at vi er millioner af mennesker, som bekymrer os om udviklingen i Arktis, men det er også for at skabe forandring, siger Jon Burgwald.

- Når befolkningens røst er stærk nok, kan den påvirke udenrigsminister Villy Søvndal. Danmark har en nøglerolle i Arktisk Råd og kan gøre meget for at sikre miljøet i Arktis, men regeringen er gået i flyverskjul. Vi håber, at Søvndal og de danske politikere lytter til de mange mennesker, som vil beskytte Arktis, og kommer ud af sit skjul.

Greenpeace samler de mange hjertebannere fra hele verden i en fotobog, der overrækkes til udenrigsministrene ved Arktisk Råds Møde i Kiruna, Sverige i maj. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) deltager på vegne af den danske regering.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: