Gjerskov vil fremme lokale fødevarer

MAD – Fødevarefælleskaber, torvehandel og lokal afsætning skal have mere luft under vingerne. En task force og 17 millioner kroner skal hjælpe de mindre og små virksomheder på vej.

Grønsager og andre lokalt fremstillede fødevarer skal have en chance, når det offentlige køber ind.

Gulerødder fra Lammefjorden, nye kartofler fra Samsø, Thises vesterhavsost og spegesild fra Bornholm. Alle velkendte eksempler på vellykket branding af lokale fødevarer, som er kendt i hele landet. Alligevel kniber det for de små og mindre fødevarevirksomheder at slå igennem på et større marked.

Selv om det offentlige årligt køber fødevarer for ikke mindre end 4,2 milliarder kroner, er det kun en brøkdel af de mange penge, der lander i pengekassen hos de mindre producenter, der forsøger at sælge lokale specialiteter og høj kvalitet. Det vil fødevareminister Mette Gjerskov og Enhedslisten nu forsøge at lave om på.

- Da jeg for nylig var til folkemøde på Bornholm, oplevede jeg en helt klar lyst til at bruge bornholmske råvarer meget mere. Den lyst, tror jeg, man finder over hele landet. Her er de offentlige køkkener, som serverer 800.000 måltider hver dag, en vigtig spiller. Den nye task force skal hjælpe offentlige køkkener med at blive bedre til at udnytte udbud til at købe lokalt og økologisk, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Penge til ildsjæle
Når det er så vanskeligt for de små lokale virksomheder at levere til det offentlige, skyldes det blandt andet de store indkøbsaftaler og komplicerede udbudsregler, som er meget krævende for en lille virksomhed.

Derfor vil regeringen i samarbejde med Enhedslisten afsætte 17 millioner kroner til en særlig task force for grønne indkøb i offentlige køkkener i 2013-2016.

Samtidig skal en ny pulje støtte lokale ildsjæle med gode idéer, som kan knytte befolkningen i byerne tættere sammen med det lokale landbrug og dermed fremme lokal afsætning af fødevarer.

- Hvis vi kan få flere fødevarer produceret og afsat lokalt, kan vi også skabe flere jobs i lokalområdet. Rigtig mange lokale ildsjæle brænder inde med gode ideer til nye produkter eller et lokalt torvemarked. Dem vil vi gerne hjælpe på vej med den nye pulje, siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: