Greening eller på dansk forgrønning hedder det nye kodeord blandt EU’s landbrugs- og fødevareministre.
Ordet gik igen, da EU’s landbrugsministre og en større delegation af embedsmænd og journalister i går tog på udflugt for at se den sårbare natur ved Vadehavet og senere besøgte et af Danmarks allerstørste økologiske landbrug, Sønderjyllands Gram Slot med tilhørende landbrug og 1000 hektar jord, som nu er omlagt til økologisk drift.
Fødevareminister Mette Gjerskov, som de seneste dage har været vært for sine europæiske kolleger ved et uformelt ministerrådsmøde, siger i et interview med OrganicToday.dk, at hun benyttede lejligheden til at vise de udenlandske gæster noget af det bedste, Danmark har at byde på, når det gælder natur og landbrug.
- Vi vil gerne vise Danmark på en utraditionel måde, og det har vi gjort ved at vise landbrugsministrene den helt unikke natur ved Vadehavet. Herefter kommer de her til Gram Slot, hvor de kan se en økologisk produktion, hvor man både tjener penge og ansætter folk. Vi vil jo gerne have nogle flere job i landbruget, forklarer ministeren efter en udsøgt, dansk økologisk frokost på Gram Slot.
Men det, I diskuterer, er reformen af den fælles landbrugspolitik. Hvad har besøget her med reformen at gøre?
- Jamen, reformen af landbrugspolitikken handler jo netop om, hvad er det, vi skal leve af i fremtiden, siger Mette Gjerskov til OrganicToday.dk.
- Det vi blandt andet skal leve af i fremtiden er at skabe ekstra værdi af vores landbrugsprodukter og dermed skabe ny vækst og flere job. Det kan være med økologi som omdrejningspunkt, som vi ser her: Et åbent slot, hvor man også har turisme og en række andre aktiviteter foruden selve landbrugsproduktionen. Dermed giver det nogle ekstra værdier for den landmand, som ejer dette her.
Det reformforslag, der ligger på bordet, handler ikke så meget om økologi, men mere om tre punkter, der skal være med til at forgrønne EU’s landbrug: Vedvarende græsarealer må ikke pløjes op. Landbrug over en vis størrelse skal dyrke mindst tre forskellige afgrøder for at få del i støtten, og endelig skal syv procent af landbrugsjorden tages ud af produktion. Hvordan er din position i forhold til det?
- I første omgang ligger der tre slags forslag på bordet. Jeg tror, der kommer flere forslag, Blandt andet drøfter man at udforme nogle certificeringsordninger. Diskussionen er ikke færdig endnu. Men jeg håber på en fleksibel ordning, der fortsat vil gøre det muligt for danske landmænd at producere, der hvor jorden er bedst egnet. Vi skal tage jord ud, hvor jorden ikke giver så stort udbytte, men til gengæld giver stor naturværdi, understreger Mette Gjerskov.
Ifølge fødevareministeren bliver de økologiske landmænd helt fritaget for nye krav, da de i forvejen lever op til de strammere krav.
Hvad vil det betyde for landmændene, hvis reformens tre punkter bliver gennemført?
Det kommer til at betyde rigtig meget for landmændene, især fordi der vil blive stillet krav om, at de skal have forskellige afgrøder og udtage landbrugsjord. Derfor er det også ufatteligt vigtigt for os, at reformen gennemføres på en måde, så det også bliver økonomisk optimalt for dansk landbrug.
Mange landmænd er ikke særlig vilde med forslaget, som det ligger nu, og de er i forvejen sure på dig over det med bræmmerne. Hvordan har du det med det?
- Jamen, jeg vil gerne hjælpe dansk landbrug til en bæredygtig fremtid, og det er en grøn fremtid. Så jeg håber da på, at vi vil kunne nå til enighed også med landbruget om, at det er vigtigt at vi producerer nogle varer, som verden vil købe. Dansk landbrug kommer aldrig til at konkurrere på billig arbejdskraft. Vi er nødt til at konkurrere på bedre kvalitet, understreger Mette Gjerskov.
Pingback: Journalistik på tryk, i radioen og på nettet · Øko-oplevelser i elitekalssen til EU-ministre