Giftrester i halvdelen af frugt og grønt

MAD – Der er giftrester i 49 procent af konventionelt dyrket frugt og grønt, viser nye tal fra Fødevareministeriet. ‘Ingen grund til bekymring’, siger myndighederne.

De fleste forældre køber babymad i økologisk kvalitet for at undgå rester sprøjtegifte. (Foto: Colourbox)

Køb økologisk grønt og frugt eller dyrk dine egne grønsager, hvis du vil undgå rester af kemiske sprøjtegifte i din mad.

Det er konklusionen, efter at nye tal fra Fødevareministeriet viser, at der er giftrester i 49 procent af konventionelt dyrket frugt og grønt. Endnu værre står det til med frugt, vi importerer fra udlandet.

I ly af juletravlhed og julefrokoster offentliggør Fødevareministeriet den årlige rapport, som endnu engang dokumenterer, hvor slemt det står til med rester af sprøjtegifte i de grønsager og den frugt, vi køber i butikkerne.

Ingen grund til bekymring
Alligevel konkluderer Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet som tidligere år, at ‘de pesticidrester, der kan forekomme i fødevarer på det danske marked, ikke bør give forbrugere anledning til sundhedsmæssige bekymringer.’

- Det kan ikke komme bag på nogen, at jeg har ambitioner om, at det skal blive endnu bedre, siger fødevareministeren. Og med en ny afgift lægger regeringen op til en markant reduktion i miljø- og sundhedskonsekvenserne ved brug af sprøjtegifte. Samtidigt er det et mål for os at fremme økologien for generelt at reducere brugen af sprøjtegifte, siger Mette Gjerskov.

Prøverne af økologiske varer viser ifølge rapporten, at der er fundet rester af sprøjtegifte i otte produkter. Det svarer til.3,6 procent. En af de otte prøver med rester af sprøjtegift var dansk og ifølge ministeriet er det en utilsigtet baggrundsforurening i jorden, der er årsagen.

Ingen fremskridt
Tallene viser sort på hvidt, at der ikke er sket fremskridt siden 2010.

Myndighederne har i en stikprøvekontrol udtaget 1615 prøve af konventionelt dyrket frugt og grønt og fandt giftrester i halvdelen (49 procent).   Stikprøvekontrollen afslørede giftrester i 38,5 procent af de dansk producerede varer, i 64,4 procent af varer produceret i EU og i hele 87 procent af de varer, vi importer fra lande uden for EU.

I de fleste tilfælde holder indholdet af giftrester sig inden for den politisk fastsatte grænse, som politikerne har vedtaget. Stikprøvekontrollen viser, at de danske frugtproducenter holder sig på den rigtige side af giftgrænsen, mens 1,3 procent af frugt produceret i EU overskrider grænseværdierne. 4,0 procent af al frugt, importeret fra lande uden for EU, overskrider den politisk fastsatte grænse for, hvor store pesticidmængder, man må indtage.

 

Pesticidrapport 2011

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER:

One Response to Giftrester i halvdelen af frugt og grønt

  1. Pingback: Bolivia: Din tomat er giftig - Verdensnyt