Vi bruger hver dag gift til at bekæmpe bakterier og småkryb. Men de færreste af os tænker over, hvad håndspritten, myggebalsammen og myrelokkedåsen indeholder.
Hverdagens gifte er designet til målrettet at slå en organisme ihjel, som man gerne vil af med eller til at skræmme småkryb væk. Det kan være bakterier, alger, myg, mus, myrer eller andre små kryb.
Men tre ud af fire danskere er ikke klar over, at det indebærer en risiko for os selv og miljøet, når vi bruger hverdagsgiftene, der i mange tilfælde kan købes i supermarkeder og byggemarkeder. Det viser en undersøgelse, som YouGov og PlanMiljø har lavet for Miljøministeriet.
Kan give udslæt og allergi
Hverdagsgiftene kan nemlig både give allergi og udslæt, ligesom plante- og dyrelivet kan tage skade, hvis de kommer i nærheden af de forskellige gift-produkter der bruges i hverdagen.
Derfor sætter Miljøministeriet nu gang i en kampagne, der skal oplyse om, hvad hverdagsgiftene er, og hvordan man bruger dem rigtigt.
- Hverdagsgifte er på mange måder nyttige og fuldt lovlige at bruge. De er eksempelvis en uundgåelig del af den træbeskyttelse, der giver træværket på huset længere levetid. Men det er vigtigt at vide, hvad det er, man har med at gøre, når man står med hverdagsgiften i hånden til dagligt. Og den information vil vi nu gøre det lettere at få fat på for forbrugerne, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Masser af gode råd
Oplysningerne kan man bl.a. finde på den nye hjemmeside, hverdagsgifte.dk, på YouTube i en giftig musikvideo med skuespilleren Nikolaj Kopernikus og i en ny app til smartphonen. Her kan man også finde oplysninger om produkter, der ofte indeholder hverdagsgifte, der i fagsprog kaldes biocider.
Man kan se, hvordan man bruger dem sikkert, ligesom man kan se, hvordan man skaffer sig af med dem på en forsvarlig måde. Desuden kommer Miljøministeriet på hjemmesiden med en række gode råd om situationer, hvor man kan droppe giftene i hverdagen og i stedet bruge en anden løsning.
- Kampagnen vil gøre det lettere for os forbrugere at se, hvordan vi skal håndtere hverdagsgifte bedst muligt. Mange af produkterne er designet til at dræbe, og det er vigtigt at huske på, når vi omgås dem i hverdagen. Jeg er sikker på, at kampagnen vil være med til at begrænse unødig brug af hverdagens gifte, og det er et vigtigt mål for mig, siger Kirsten Brosbøl.
Få mere information her:
► hverdagsgifte.dk
► Bekæmp-app
► Musikvideo på YouTube
Hverdagsgifte, der også kaldes biocider, er designet til at afskrække eller slå præcis den organisme ihjel, som man gerne vil slippe af med. Stofferne kan give både allergi og udslæt hos mennesker, og de kan være giftige for plante- og dyrelivet.
Du finder biocidmidlerne i mange forskellige produkter, fx i gifte til at bekæmpe de mest almindelige skadedyr som mus, rotter, kakerlakker, myg, møl og myrer. Biociderne kan også optræde i hygiejneprodukter som fx håndsprit og desinfektionsklude.
Nogle produkter er behandlet med biocider, inden du køber dem. Møbler kan fx være behandlet med biocider, så de ikke bliver angrebet af insekter, mug og svamp under transporten. Det samme
gælder for rengøringsklude, løbesko, træn ingstøj og andre typer af produkter, som vi gerne vil holde bakterie – og/eller lugtfri eller undgå misfarvninger af ved at forebygge vækst af mikroorganismer.
Der findes i dag cirka 2.000 biocidmidler på markedet i Danmark. Der er tale om produkter som:
► Træbeskyttelsesmidler
► Midler mod alger på terrasse, mur og tag
► Lopper hos husdyr
► Mølmidler
► Midler mod insekter, snegle og mider
► Midler mod mus og rotter
► Myggebalsam og myggespray
Selvom et middel er godkendt af Miljøstyrelsen, så skal du alligevel bruge det med omtanke. Her har du ni gode råd:
1. Alternativer. Overvej om du kan bruge alternativer til biocidmidler. Brug fx musefælder i stedet for at lægge gift ud.
2. Tjek etiketten. Følg anvisningerne på etiketten. På etiketten står der, hvordan midlet skal bruges og i hvilke mængder, hvordan midlet eventuelt kan skade, og hvilke forholdsregler man bør tage ved brug af midlet.
3. Brug og mængde. Husk at midlet kun er godkendt til den brug og i de mængder, der står på etiketten.
4. Opbevaring. Opbevar biocidmidler så børn ikke kan komme i nærheden af dem.
5. Emballage. Gem rester i den originale emballage. Hvis du har en rest tilbage af et middel, må du under ingen omstændigheder hælde det over i en anden flaske/beholder.
6. Håndvask og udluftning. Vask hænder efter brug og luft godt ud, hvis midlet bruges indendørs.
7. Unødvendig brug. Undgå unødvendig eller overdreven brug af desinfektionsmidler og produkter med desinficerende
stoffer. Hvis der på et produkt fx står “antibakterielt”, “bakteriehæmmende” eller ”meldugresistent” er det tegn på, at det indeholder et desinficerende stof.
8. Rengøring. Brug ikke produkter med desinficerende eller antibakteriel effekt til almindelig rengøring m.v. Når du gør rent derhjemme så brug almindelige rengøringsmidler – gerne med det nordiske miljømærke Svanen.
9. Køkkenet. Hvis du vil desinficere køkkenredskaber og skærebrætter, så skold dem i stedet med kogende vand.
Kilde: Miljøministeriet