Fuldkorn kan også være uden gluten
MAD – At spise glutenfrit er ikke ensbetydende med en kost uden fuldkorn. Fuldkorn kan nemlig også være glutenfri. Der findes mange muligheder. Blandt andet majsmel, brune ris, røde ris, rismel, ris flager, glutenfri havregryn og hirsemel.
Glutenfri retrogrød. Kom de glutenfri havregryn over i en gryde med vand, revet æble, kanel og salt. Kog under omrøring, indtil det har en passende konsistens. Server den varme grød med hakkede mandler og blåbær på toppen. Top evt. også grøden med lidt sirup, når det skal være ekstra lækkert.
Fuldkornspartnerskabet, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn, giver sammen med diætist Mia Rasholt fra Cøliakiforeningen tips til mere glutenfri fuldkorn i kosten.
- Vi har fået henvendelser fra danskere, der lider af cøliaki, som udtrykker bekymring over ikke at få fuldkorn ind i deres kost, fortæller Rikke Iben Neess kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Cøliaki er en kronisk, dvs. livslang sygdom. Cøliaki udløses af proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for gluten. Cøliakere er derfor overfølsomme over for gluten.
Tips og opskrifter
Derfor har Fuldkornspartnerskabet sammen med diætist Mia Rasholt fra Cøliakiforeningen udarbejdet enkle tips til at få glutenfri fuldkorn ind i kosten og udviklet en række glutenfri fuldkornsopskrifter.
- Det er mit indtryk, at mange desværre ikke er klar over, at fuldkorn godt kan være glutenfri. Vi synes derfor, at det er vigtigt at formidle denne viden og bidrage til, at fuldkornsprodukter ikke fravælges på et forkert grundlag, siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Der er forskellige produkter at vælge i mellem. Blandt andet majsmel, brune ris, røde ris, rismel, ris flager, glutenfri havregryn og hirsemel. Fuldkorn er ét af de officielle kostråd.
Tips til mere glutenfri fuldkorn i hverdagen
- Tilsæt glutenfri havregryn i farsretter
- Tilsæt kogte fuldkornsris i farsretter
- Tilsæt glutenfri havregryn i smoothies
- Spis nudler af sorte ris (fås typisk i helsekostbutikker eller i asiatiske butikker)
- Brug sorte eller røde ris til risotto
- Prøv at udskifte halvdelen af dit foretrukne glutenfri mel med glutenfri fuldkornsmel i dine brødopskrifter. Øg evt. væskemængden lidt, da fuldkornsmel typisk suger lidt mere væske.
Fakta om Cøliaki
- Cøliaki er en kronisk, dvs. livslang sygdom. Cøliaki udløses af proteiner, som findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for gluten. For havre gælder særlige forhold.
- Den overfølsomhed over for gluten, der ses ved cøliaki, skyldes en specifik immunreaktion i tyndtarmen, helt forskellig fra allergiske reaktioner og anden fødevareintolerance. Cøliaki er først og fremmest en sygdom i tyndtarmen, men kan give symptomer fra forskellige organsystemer f.eks. knogleskørhed og blodmangel.
- Cøliaki er delvis arvelig. Derfor er der ofte flere inden for samme familie, som har cøliaki. Blandt førstegrad-slægtninge (forældre, søskende, børn) regner man med, at cirka 10 procent udvikler cøliaki. Derfor er det vigtigt, at førstegradsslægtninge bliver undersøgt også selvom de ikke har tydelige symptomer.
- Man regner med, at op mod én procent af befolkningen har sygdommen. Blandt personer med cøliaki har kun én ud af syv klare symptomer.
Læs mere om cøliaki hos Dansk Cøliaki Forening
Find glutenfri opskrifter
LÆS RELATEREDE ARTIKLER: