Fuglede blæser til kamp mod sprøjtefri zoner

LANDBRUG – Restriktioner kan ikke accepteres i områder, hvor der ikke er konkrete problemer, lød det torsdag på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling.

Sandheden er ilde hørt, og derfor har man forsøgt at isolere os og at tie os ihjel. Men hold ud, og bliv ved. Vi har bevist, at det nytter at protestere og at stå sammen, sagde Flemming Fuglede.

Kommune efter kommune lægger restriktioner på danske landmænd, også på arealer hvor der ikke er påvist problemer med eksempelvis grundvandet.

Det mener Bæredygtigt Landbrug, som maner til kamp mod sprøjtefri zoner, hvor der ikke må anvendes sprøjtegift.

»På større og større områder etableres såkaldte gødnings- og sprøjtefri zoner. Det må høre op.», lød det fra formanden Flemming Fuglede Jørgensen, da han torsdag eftermiddag aflagde beretning på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.

Formanden understregede, at der naturligvis må skrides ind dér, hvor der måtte være målt konkrete problemer, men at de midler, der ind imellem findes bittesmå rester af i drikkevandet, er ifølge ham alene et resultat af fortidens synder.

Udgør ikke nogen trussel
Hverken nitrat eller moderne pesticider udgør nogen trussel mod grundvandet, mener Bæredygtigt Landbrug. Derfor kan vi ikke acceptere, at landmændenes ejendomsret trin for trin skal kunne udhules af kommunerne, lød det.

Hvis der ikke er konkrete problemer, skal der ikke være restriktioner. Hvis der alligevel kommer restriktioner, er vi parate til at bakke straffe-retssager op”, lød det fra Flemming Fuglede til de godt og vel 400 fremmødte landmænd i Horsens.

»Vi landmænd ser kemi som et hjælpemiddel, der giver en faglig mulighed for at producere gode og sunde fødevarer. På den måde fjerner vi de naturlige svampe-giftstoffer, der ellers kan genfindes i forbrugernes mel eller dyrenes lever. Vi redder afgrøder fra at gå til i insektangreb eller ukrudt.«

»Også økologiske landmænd bruger kemi. Begge produktionsformer kan være stolte af deres produkter«, hedder det i en pressemeddelelse.

Vi har bevist, at det nytter
Flemming Fuglede betegnede det som en fantastisk succes, at dansk landbrug har mangedoblet produktionen siden begyndelsen af sidste århundrede – uden at øge udledningen af kvælstof. Han pointerede, at landbrugserhvervet forlanger at blive målt på præstationer og målbare konsekvenser, ikke på føleri:

»Vi er fødevareproducenter, som driver vores erhverv på faglig og forsvarlig vis. Sandheden er ilde hørt, og derfor har man forsøgt at isolere os og at tie os ihjel. Men hold ud, og bliv ved. Vi har bevist, at det nytter at protestere, at stå sammen, at sætte fagligheden i højsædet og at gå i retten«, sagde formanden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: