Ftalater skal ud af hospitalerne nu

FTALATER – Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet glæder sig over Medicoindustriens overraskende melding her til morgen om at ville udfase de hormonforstyrrende ftalater fra hospitalsudstyr.

Frankrig har allerede forbudt ftalater i hospitalsudstyr. /Colourbox

De to organisationer opfordrer nu sammen sundhedsminister Astrid Krag til at benytte denne oplagte lejlighed til helt at forbyde alle ftalater på danske hospitaler. Der er ingen grund til, at Danmark skal vente på, at man bliver enige om et forbud i hele EU.

Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet har længe arbejdet på at overbevise industrien, hospitalerne og sundhedsminister Astrid Krag om, at de hormonforstyrrende ftalater ikke hører hjemme i den plast, som bliver brugt til blodposer, slanger, katetre og andet udstyr på hospitalerne. Derfor er det en meget glædelig nyhed, at Medico-industrien frivilligt vil udfase ftalaterne i hospitalsudstyr.

Astrid Krag bør gå foran
De to organisationer mener, at sundhedsminister Astrid Krag bør bruge industriens udmelding som anledning til helt at forbyde ftalater på danske hospitaler. Ministeren lægger her til morgen op til at afvente et generelt EU-forbud, men Danmark kan være med til at fremme dette ved selv at handle nu.

- Danmark skal ikke vente på, at EU-reglerne for medicinsk udstyr bliver genforhandlet efter sommerferien. Sundhedsministeren bør gå foran og benytte den sikkerhedsklausul, der er i de eksisterende direktiver om medicinsk udstyr, siger Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder hos Det Økologiske Råd.

Vigtigt at presse på
Flere medlemmer af Europaparlamentet, bl.a. danske Christel Schaldemose (S), har stillet forslag om, at forbud mod hormonforstyrrende stoffer inkluderes, når reglerne bliver revideret. Men forhandlingerne tager tid, og det er vigtigt, at medlemslande presser på undervejs.

- Danmark er tidligere med succes gået forrest i EU og forbudt sundhedsskadelige stoffer og senere trukket resten af EU med. Når det gælder ftalater, er vi langt fremme både mht. til forskning og udvikling af gode
alternativer, og ved at vise det gode eksempel, kan vi øge presset for at få et generelt EU-forbud mod ftalater i udstyr på hospitaler, vurderer Lone Mikkelsen.

Frankrig venter ikke på EU
Frankrig har besluttet ikke at vente på EU. Allerede i december 2012 vedtog Frankrig at udfase en bestemt ftalat i slanger på alle børne- og barselsafdelinger samt på neonatal. Danmark kan tage skridtet videre og
sikre en udfasning af alle de hormonforstyrrende ftalater på hospitalerne.

- Flere sygehuse har allerede vist, at det kan lade sig gøre, at gå over til ftalat-frie produkter uden meromkostninger. Og når der findes gode og gennemtestede alternativer, bør alle patienter være sikret
mod påvirkning fra de skadelige kemikalier, mens de ligger på hospitalet, siger Claus Jørgensen, miljøpolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet.

Kræft og misdannede kønsorganer hos drenge
Ftalater bliver sat i forbindelse med testikel- og brystkræft, misdannede kønsorganer hos drengebørn, nedsat frugtbarhed, adfærdsforstyrrelser samt fedme. Det er især de svage patienter, der har risiko for at
blive påvirket af disse kemikalier.

For tidligt fødte børn, som endnu ikke er færdigudviklede har et meget påvirkeligt hormonsystem og selv meget små doser af ftalater er fundet at have sundhedsskadelig effekt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: