Frankrig og Tyskland siger nej til GMO

GMO – Danmark kan blive et af de få europæiske lande, der åbner op for dyrkning af genmodificerede afgrøder som for eksempel majs fra Monsanto, der er designet til at tåle sprøjtegiften Roundup.

Eva Kjer Hansen var fødevareminister i 2009 og forsøgte også dengang at få GMO tilladt i Danmark. Her ses hun i en forsøgsmark med GMO-majs sammen med Gerhard Deneken, som var leder af statens GMO-forsøg på Tystofte.

Frankrig meddelte i forrige uge, at landet vil forbyde dyrkning af genmodificerede afgrøder. Tidligere har den tyske landbrugsminister Christian Schmidt bekendtgjort, at også Tyskland er på vej med et forbud.

Dermed følger de to store europæiske lande Skotlands eksempel, som for halvanden måned siden meldte sig i rækken af lande, der siger nej tak til GMO.  Også Litauen og Grækenland betakker sig for at få GMO-afgrøder inden for landets grænser.

Eva Kjer vil ikke afskære landmændene
Derimod er det sandsynligt, at Danmarks nye miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, vil gøre hvad hun kan, for at de kontroversielle GMO-afgrøder bliver tilladt i Danmark.

- Jeg mener ikke, at vi skal afskære landmændenes mulighed for at dyrke GMO-majs. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har foretaget en grundig miljø- og sundhedsmæssig risikovurdering af den her type GMO-majs og siger god for dem, skriver Eva Kjer Hansen til Fødevarewatch.dk.

Et af de mest kendte genmodificerede afgrøder er majs fra Monsanto, der er designet til at tåle store mængder af det kemiske ukrudtsmidel Roundup, der slår græs og ukrudt ihjel, men skåner majsplanterne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: