Frankrig har som det første land i verden vedtaget en lov, der forbyder supermarkeder at destruere fødevarer, som tidligere er røget i containeren, fordi de nærmede sig sidste salgsdato og derfor ikke længere kunne sælges.
I første omgang gælder loven mod madspild dog kun de store supermarkeder, som nu risikerer bøder på over en halv million kroner eller fængselsstraf. Fremover skal supermarkedskæderne i stedet donere maden til velgørende formål.
Loven blev enstemmigt vedtaget i det franske parlament onsdag 7. februar, og de store supermarkedskæder tvinges nu til at indgå faste aftaler med en velgørende organisation, landmænd eller andre aftagere.
Frankrig har i forvejen vedtaget lov om doggybags, som tvinger franske restauranter over en vis størrelse at tilbyde gæsterne at få resterne af deres måltid med sig, når de går.
På den måde håber Frankrig at kunne halvere landets enorme madspild inden 2025.
Frankrig kasserer årligt 7,1 millioner tons mad, og normal praksis har hidtil været at hælde et blegemiddel over maden, når den ender i containeren, for at forhindre hjemløse, skraldere og andre i at spise maden.
EU-landene tegner sig tilsammen for et samlet madspild på 89 tons, og på verdensplan er det 1,3 milliarder tons mad, der går til spilde, viser tal fra FAO.
Madspild i Danmark
Ifølge Stop Spild af Mad med Selina Juul i spidsen koster danskernes madspild over 11 milliarder kroner årligt, selv om det er reduceret med over 25 procent i de seneste år.
Alligevel er Selina Juul ikke ubetinget tilhænger af det franske initiativ.
- Det skal (i hvert fald) tænkes grundigt igennem, hvis det skal implementeres i Danmark, skriver hun på twitter i en kommentar.