Frankrig forbyder ftalater i hospitalsudstyr

FARLIG KEMI – Danmark bør følge det franske eksempel og forbyde de hormonforstyrrende ftalater i slanger og andet udstyr, som bruges på hospitaler, i første omgang udstyr, der bruges til spædbørn, mener Det Økologiske Råd.

Frankrig forbyder som det første land i verden de hormonforstyrrende ftalater i hospitalsudstyr. Danmark bør følge Frankrigs eksempel, opfordrer Det Økologiske Råd. /Foto: Colourbox)

Frankrig vedtog i sidste uge en lov, som forbyder det plastblødgørende stof DEHP i slanger på alle hospitalsafdelinger med spædbørn. DEHP er en ftalat, mistænkt for at være hormonforstyrrende, og Frankrig er det første lande i verden, som forbyder det i hospitalsudstyr.

I Danmark er DEHP og flere andre hormonforstyrrende ftalater stadig tilladt i slanger, blodposer, katedre og andet udstyr, som patienter kommer i nærkontakt med på danske hospitaler. Sundhedsminister Astrid Krag har hidtil været afvisende over for et forbud, selv om miljøministeren allerede har forbudt de samme stoffer i andre produkter, men nu er det på tide, at sundhedsministeren også tage initiativ til et forbud, mener Det Økologiske Råd.

Danmark bør indføre tilsvarende forbud
- Det er virkelig positivt, at Frankrig med den nye lov tager konsekvensen af de mange videnskabelige undersøgelser, som viser, at DEHP har en hormonforstyrrende effekt, siger kemikaliemedarbejder i Det Økologiske Råd, Eline Aggerholm Kristensen.

- Danmark bør følge det gode eksempel og indføre et tilsvarende forbud både mod DEHP og andre hormonforstyrrende stoffer på hospitalerne. Det er ikke acceptabelt, at kuvøsebørn og andre svage
patientgrupper risikerer at få ftalater i kroppen fra sonder og slanger, siger hun.

- Det er på tide, vi får et generelt forbud mod de stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende i alle de produkter, som patienterne på danske hospitaler kommer i kontakt med. Vi er i dialog med sundhedsminister Astrid Krag om muligheden for et forbud, og vi håber, at hun nu vil lade sig inspirere af det franske eksempel, siger Eline Aggerholm.

Træder i kraft i 2015
Det franske forbud træder i kraft 1. juli 2015 og gælder DEHP i plastslanger på børne- og barselsafdelinger samt på neonatal. Samtidig lægger loven op til at der i nær fremtid kan indføres et generelt forbud i Frankrig mod både DEHP og to andre ftalater – BBP og DBP – i alt hospitalsudstyr, hvis der findes et acceptabelt alternativ.

Det Økologiske Råd vurderer, at det franske forbud vil øge presset for at få et generelt EU-forbud mod ftalater i udstyr på hospitaler.

I øjeblikket forbereder Europaparlamentet og ministerrådet sig til en debat med kommissionen om det direktiv, som regulerer brugen af hospitalsudstyr i EU. Kommissionen har indtil videre kun lagt op til, at ftalaterne skal mærkes på selve produkterne eller på deres emballage, men det giver ikke tilstrækkelig garanti for, at sundhedspersonale og patienter bliver opmærksomme på indholdet af DEHP, mener Det Økologiske Råd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: