Af Mikkel Nørskov Kjær, sekretariatschef for Alternativet på Christiansborg
Den 1. maj startede Alternativet en opdagelsesrejse på 22 dage. Rejsen består i al sin enkelthed på at spise vegansk i 22 dage.
Både medarbejdere og politikere er med på rejsen. Ikke alle, men mange, og vi har nu rundet den første uge af rejsen. Det er dermed en glimrende anledning til at komme med en foreløbig status.
Men før vi kommer til den foreløbige status, vil jeg kort fortælle om, hvorfor Alternativet deltager i Veganerudfordringen (se mere på veganerudfordringen.dk) og hvorfor vi elsker at deltage i den slags initiativer.
For det første har vi i Alternativet fra starten slået til lyd for, at vi som menneskerace bliver nødt til at forholde os til vores fødevareforbrug, når vi taler om en seriøs bæredygtig omstilling.
Maden er en del af klimakampen
I starten stod vi mutters alene, når vi forsøgte at rejse en debat om danskernes kødforbrug. Og vi blev nærmest gjort til grin ved at foreslå én kødfri dag om ugen i offentlige institutioner. Det har heldigvis ændret sig.
Nu er det efterhånden en etableret sandhed, at fødevareproduktion og -forbrug naturligvis spiller en rolle i klimakampen. Og at vi bliver nødt til at skære ned på vores store forbrug af animalske fødevarer.
For det andet så er det afgørende for Alternativet, at vi kan handle der, hvor der er handlingsmuligheder i stedet for at vente på en eller anden lov fra Christiansborg.
Altså »walk the talk« på godt dansk. Hver enkelt borger har mange muligheder for hele tiden og med små skridt at give sit bidrag til en bedre verden. Vi tror nemlig på, at summen af de små handlinger er et af de mest afgørende systemforandrende elementer i vores samfund.
Relativt nemt og sjovt
Veganerudfordringen er en mulighed for os til at smage vores egen medicin, på godt og ondt.
Nå, men tilbage til den foreløbige status. Hvordan er de første syv dage som veganere gået for de alternative deltagere?
Jeg har tjekket ind hos mine rejsefæller i Alternativet for at høre om deres umiddelbare erfaringer fra den første uge. Og allerede nu kan jeg sige, at det er både nemt og svært.
Det nemme er den umiddelbare kostomlægning i hverdagen, hvor man selv står for indkøb og madlavning. Her er udfordringen at lære nye opskrifter og ingredienser.
Her kan man koge bekymringerne ned til smag og næringsindhold. Smager den veganske mad ligeså godt som traditionel mad og får man dækket sine ernæringsmæssige behov?
Stort udvalg
Begge dele har vist sig at være relativt nemt og sjovt.
Nemt fordi der efterhånden er et stort udvalg – både af grøntsager, linser, bønner og nødder, men også veganske specialprodukter som soyakød, tofu, seitan, havre- og soyafløde osv.
Og sjovt fordi man tvinges ud af sine vaner og dermed også ind i en kreativ proces. Her findes groft sagt to tilgange: Dem der forsøger at lave traditionelle retter vegansk, eksempelvis vegansk lasagne. Og de, der forsøger at lave helt andre retter, som er helt båret af grøntsager.
Alternativets deltagere i veganerudfordringer kaster sig ligeligt ud i begge tilgange med stor begejstring.
Svært i sociale sammenhænge
Den veganske livsstil bliver derimod svær, når man indgår i sociale sammenhænge, med traditionelt spisende. Det er typisk i weekenden, hvor man måske er inviteret til brunch, spiser pizza med vennerne efter en bytur eller er til moster Odas 75 års fødselsdag.
Det er naturligvis besværligt af den simple grund, at der ikke er veganske tilbud. Men det er også en fortælling om måltidets sociale betydning.
Mad kan nydes i sociale sammenhænge, hvor formålet ikke blot er ernæring og overlevelse, men også socialt samvær, hygge og nærvær. Og her er det altså svært at være the odd one out.
Kræver mental styrke
Det kræver altså en del mental styrke at sige nej til dele af et måltid i sådan en sammenhæng, simpelthen fordi det føles som en afvisning af den sociale sammenhæng, hvori måltidet tilbydes.
En sidste klar erfaring deltagerne i Veganerudfordringen samstemmigt fortæller, når jeg spørger, hvordan det går er, at der er rigtig mange fødevarer, som indeholder mælk i forskellige afskygninger.
Ord som tørmælk, mælkepulver, mælkesukker findes altså i langt flere fødevarer, end man lige skulle tro. Det er jo en vigtig viden. Og måske endnu et element i forståelse af, hvorfor vores animalske produktion sætter så stort et aftryk på planeten. Animalske ingredienser har sneget sig ind i rigtig mange fødevarer.
Nu går vi ind i 2. uge i veganerudfordringen og jeg glæder mig til at fortælle jer om, hvordan det går om en uges tid.