Føtex donerer julens overskud til Wefood

MAD – Julevarer, der intet fejler, ender alligevel på lossepladsen. Det vil supermarkedskæden føtex nu sætte en stopper for. De mange sæsonvarer vil i stedet blive doneret til madspildsbutikkerne Wefood.

Julens overskudsvarer fra føtex kan du snart finde i Wefood. Foto: Mikkel Østergaard

Det er ikke alle julevarer, der ender i indkøbskurven. Hvert år står supermarkeder og varehuse tilbage med store mængder chokolade, servietter, stearinlys, pebernødder og meget andet fra det store julesortiment. Og alt for ofte ender sæsonvarer, der ikke kan sælges, i affaldscontainere.

Det vil føtex nu gøre op med. Derfor har Salling Group, der bl.a. ejer føtex, Bilka og Netto, valgt at donere alle julevarer fra samtlige føtex-varehuse på Sjælland og i og omkring Aarhus.

Varerne doneres til Wefood, der ejes af Folkekirkens Nødhjælp, og som bl.a. sælger varer med beskadiget emballage, forkert mærkning og overskredet dato for holdbarhed. Varer, som ellers ville være blevet smidt ud. Wefood har butikker i København og Aarhus, og overskuddet går til at bekæmpe sult i verden.

Har reduceret madspild med 40 procent
- Vi har længe haft et stort fokus på bekæmpelse af madspild i vores butikker, og siden vi i 2014 begyndte at måle vores madspild, har vi reduceret spildet med over 40 procent i føtex. Wefood er en stærk samarbejdspartner for os, og nu udvider vi samarbejdet til en stor årlig indsats i januar, siger Jonas Schrøder, ansvarlighedsdirektør i Salling Group.

I Danmark bruger en familie i gennemsnit 4.405 kroner på husholdningen til jul, og mange varer er indkøbt i de lokale supermarkeder de seneste uger.

60 ton overskudvarer
Alene i 2018 har Salling Group doneret mere end 60 ton overskudsvarer til Wefood. Det er bl.a. brød, frugt og grønt og kolonialvarer. De mange varer forventes at give en omsætning på mere end 1 mio. kroner i de tre Wefood-butikker.

- Vi er utrolig glade for samarbejdet med Salling Group, der betyder, at vi sammen kan bekæmpe madspild og hjælpe nogle af verdens fattigste. Ifølge FN sulter flere end 800 mio. mennesker verden over, mens en tredjedel af al mad produceret på verdensplan ender i skraldespanden. Det skal og kan vi gøre noget ved, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: