Af Ulla Skovsbøl og Gustav Bech
Den gennemsnitlige verdensborger bør halvere sit forbrug af rødt kød og fordoble forbruget af nødder, frugt, grøntsager og bælgfrugter.
Det konkluderer et internationalt forskningsprojektet, som er bestilt af The Lancet Health Journal og har involveret 37 specialister fra 16 lande, kaldet The EAT–Lancet Commission.
Mere plantebaseret kost til alle vil ikke alene gavne klodens klima, miljø og biodiversitet. Det det vil også forbedre folkesundheden mærkbart og forhindre 11 millioner for tidlige dødsfald, skriver nyhedsbureauet Reuters i en artikel om de nye forskningsresultater.
Forkert kurs
»Den mad, vi spiser, og den måde, vi producerer den på, bestemmer sundhed for mennesker og planeten, og i øjeblikket er vi på gal kurs«, siger Tim Lang, professor ved University of London, som har ledet forskningsprojektet.
At brødføde den voksende verdensbefolkning, som vil runde på 10 milliarder inden 2050, med en sund og bæredygtig kost er umuligt uden ændrede spisevaner, forbedret fødevareproduktion og reduktion af madspildet, påpegede han.
»Vi har brug for en betydelig omlægning af det globale fødevaresystem at et omfang, vi ikke tidligere har set«, siger Tim Lang.
Længere liv med mindre kød
Mange kroniske, livstruende sygdomme er forbundet med dårlige kostvaner. Det gælder fedme, diabetes, underernæring og flere kræftformer. Ifølge forskergruppen er kosten på globalt plan en vigtigere årsag til død og sygdom end usikker sex, alkohol, narkotika og tobaksbrug til sammen.
Målet om at halvere det globale kødforbrug er meget ambitiøst, erkendte forskerne, da de præsenterede deres resultater ved et pressemøde midt i januar, og omlægningen vil rammer hårdere i nogle dele af verden end andre.
Alt for meget rød kød
I Nordamerika vil den anbefalede globale kostomlægning for eksempel være radikal, fordi gennemsnitsindbyggeren der spiser næsten 6,5 gange så meget rødt kød som anbefalet. I Sydasien spiser folk derimod kun halvt så meget kød som anbefalet i det globale mål.
»Mere end 800 millioner mennesker har utilstrækkeligt med mad, mens mange flere spiser en usund kost, som bidrager til sygdom og forhøjet dødelighed, sagde Walter Willett fra Harvard University i USA, ved pressebriefingen.
»Men selv om vi ikke kan nå målet, er det bedst at forsøge at komme så tæt som muligt«, anbefalede han.
Greenpeace: Helt på linje med vores anbefalinger
Tarei Haaland, der er klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace, er imponeret over forskernes grundighed.
»Det er et meget grundigt og imponerende studie, der sætter en tyk streg under, at forbruget og produktionen af kød skal reduceres markant, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at bremse klimakrisen og brødføde en voksende verdensbefolkning. Konklusionen om at halvere det globale indtag af rødt kød i 2050 er helt på linje med vores anbefalinger«, siger Tarei Haaland.
I Danmark vil det slet ikke være nok at halvere forbruget, tilføjer han.
Danmark er nemlig det land i verden, der har den højeste produktion af kød per indbygger. Især vores høje produktion af svinekød (knap 32 mio. svin årligt) og mejeriprodukter belaster klimaet og skaber samtidig et voldsomt pres på naturen.
»Rapporten her bør være et wake-up call til regeringen, som med sit seneste klimaudspil har totalfredet landbruget fra at mindske presset på klimaet. Danmark er et af de lande, der spiser og producerer mest kød per indbygger, og tiden er inde til, at et flertal i Folketinget sætter fart i den nødvendige omstilling af dansk landbrug i retning af mere plantebaseret mad« understreger Tarei Haaland.
»Danskerne er blandt de mest kødspisende i Europa, og anbefalingerne i rapporten bør være et klart signal og en inspiration til at gøre kosten grønnere for både at tage vare på sin egen og planetens sundhed, siger han.
Du kan læse mere i The Lancet Health Journal