De foreslår derfor at anvende seks millioner kroner af Nordisk Ministerråds prioriteringspulje på ernæringsrelaterede aktiviteter.
Fødevareministre fra hele Norden var samlet i Tronheim i går for at drøfte spørgsmål af fælles interesse.
Vi spiser i det store og hele den samme type kost i Norden, dog med visse variationer. Men vi ved ikke altid, hvad maden indeholder og næringsindholdet i maden ændrer sig faktisk over tid.
På et seminar i forbindelse med ministermødet diskuterede man derfor lancering af de nye nordiske ernæringsanbefalinger, som er en helt central ressource verden over indenfor ernæringsvidenskaben. Det er også disse anbefalinger, som ligger bag kriterierne for det efterhånden meget udbredte nordiske Nøglehulsmærke.
I forlængelse af diskussionen om kostråd, så man på muligheden for at opbygge en fælles nordisk fødevaredatabase. Det er meget dyrt at opdatere den slags databaser og her kunne nordisk stordrift for alvor gøre en forskel.
- Der er en række områder, hvor vi kan spare ressourcer ved at samarbejde mere. Både i forhold til monitorering og udbygning af databaser over levnedsmidler, men også i forhold til fælles ordninger som Nøglehullet, sagde statsråd i det norske Helse og Omsorgsdepartement, Kjell Erik Øie. Han ser fortsat et stort potentiale i arbejdet med Ny Nordisk Mad, oplyser Nordisk Råd.
Han pegede også på vigtigheden af at indarbejde et ligestillingsaspekt i arbejdet med ernæring og ikke mindst se på den sociale slagside omkring sunde og usunde madvaner.