Et flertal i Folketinget beskylder nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at tale usandt og for at tilbageholde vigtige oplysninger i sagen om stramning af reglerne for koncentration af fiskekvoter på få fartøjer.
Det fremgår af et samrådsspørgsmål til ministeren, som onsdag aften blev offentliggjort på Folketingets hjemmeside.
Dermed er den upopulære minister havnet i samme situation som sin forgænger, Eva Kjer Hansen, der til sidst måtte forlade sin ministerpost, fordi et flertal i Folketinget udtrykte mistillid til hende i forbindelse med Venstre-regeringens landbrugspakke.
Spørgsmål om fiskekonger
- Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration, lyder det i et samrådsspørgsmål til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Det er Ib Poulsen fra Dansk Fplkeparti, socialdemokraten Simon Kollerup, Sanne Bjørn fra Radikale Venstre, Trine Torp, SF, Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten og Roger Matthisen fra Alternativet, der vil have ministeren til at redegøre for sagen.
Problemerne med de såkaldte kvotekonger kom på dagsordenen, efter at Greenpeace i 2015 afslørede kreative selskabskonstruktioner med fiskekvoter for over 80 millioner kroner.
- I aften viser det sig så, at kvotekampen trækker problematiske tråde helt ind til ministerens kontor, siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace.
Kort tid før jul vedtog et politisk flertal uden om ministeren en ny fiskeripakke, der blandt andet skulle gøre op med kvoterkongerne og koncentrationen af kvoter på få hænder.
Yderst kritisabelt
Det var i forbindelse med disse forhandlinger, at ministeren ifølge Dansk Folkeparti og rød blok ikke informerede korrekt om mulighederne for at stramme kvote-reglerne.
- Det er yderst kritisabelt, at miljøministeren tilsyneladende har undladt at oplyse Folketinget om hele den her vifte af muligheder, der kan medvirke til et nødvendigt opgør med kvotekongerne. Lige nu består den lovgivning, der efter sigende skulle dæmme op for, at dansk fiskeri bliver koncentreret på få hænder, reelt set af en simpel gummiparagraf, siger Sune Scheller, Greenpeace.
- De partier, der nu kræver klart svar fra miljøministeren, fortjener stor ros for at tage kampen op, og hvis ministeriet ligger inde med vigtig information, der kan forbedre dansk fiskeri til fordel for både miljø og skånsomt fiskeri, så skal alle løsningerne altså på bordet nu, mener han.
Mindre havne må lukke
Siden de private kvoter bliver indført for ti år siden er mange mindre havne lukket, og færre har job i fiskeriet samtidig med at stordriften er blevet favoriseret, konstaterer Sune Scheller.
- Skal man være lidt fræk, er det nok et udtryk for, at der ikke er den store interesse i at gøre noget ved problemet, siger han.
Greenpeace arbejder for en mere fair fordeling af fiske-kvoterne. Blandt andet for at sikre et mere bæredygtigt fiskeri og liv på de mange havne, der er blevet lagt mere eller mindre øde hen som følge af ubalancen i fordelingen af kvoterne.