Stadig flere vælger kødet fra og spiser mere plantebaseret kost i det daglige. Men den traditionelle juleand vil de fleste nødigt undvære.
I de fleste danske hjem er and den absolutte favoritspise juleaften og i stadig flere danske hjem er der nu økologisk and på menuen juleaften.
Ifølge dagligvarehandlen stiger salget af økologiske ænder.
Hos Salling Group steg salget af hele ferske øko-ænder på tværs af føtex, Netto og Bilka med hele 42 procent sidste december i forhold til året før. Og hos Coop voksede salget med 15 procent i samme periode. Dermed var næsten hver tredje ferske and, der blev solgt i Coops butikker op mod jul sidste år, økologisk.
God smag i munden i højtiden
Salgstallene fra dagligvarehandlen afspejler, at danskerne går op i dyrevelfærd, mener Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.
- Vi ser en stigende interesse hos danskerne for fødevarer, hvor der er taget hensyn til dyrenes velfærd i produktionen. Derfor har vi en klar forventning om, at salget af blandt andet økologiske ænder også vil stige i år og de kommende år, siger hun.
- Ved at vælge den økologiske andesteg er du sikker på, at anden har været ude under åben himmel og kunnet spise løs af græs og økologisk grovfoder, som er godt for dyrenes velbefindende. Det giver ekstra god smag i munden i højtiden, mener Helle Bossen.
Hun gør også opmærksom på, at det er blevet væsentligt nemmere at finde en økologisk and til julemiddagen, nu hvor stort set alle discountbutikker og supermarkeder tilbyder enten ferske eller frosne øko-ænder.
Dyrenes Beskyttelse anbefaler økologi
Også Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at vi vælger økologisk kvalitet. Blandt andet fordi økologien stiller høje krav til dyrevelfærd, ligesom det røde Ø-mærke garanterer, at dyrene har adgang til det fri.
- Går man efter ænder med Ø-mærket, kan man være sikker på, at der er styr på dyrevelfærden. Her er der nemlig høje krav til, at ænderne kan udleve deres naturlige adfærd med blandt andet adgang til det fri og krav om dagslys, siger Pernille Fraas Johnsen