I dag blev en rekord-regn af de prestigefyldte Michelin-stjerner kastet ud over danske restauranter.
Geranium i København blev topscorer med hele tre stjerner, og blandt de nye er Restaurant 108 på Strandgade i København, som får sin første Michelin-stjerne kun godt et år efter, at den for første gang slog dørene op.
I Aarhus fik Frederikshøj, Gastromé og Substans følgeskab af Domestic, som scorede sin første stjerne. Også Ti Trin Ned i Fredericia blev hædret for første gang. Henne Kirkeby Kro i Vestjylland fik som landets eneste to Michelin-stjerner.
274 restauranter med i guiden
Årets guide rummer en samlet liste af 274 restauranter i Danmark, Sverige, Norge, Finland og for første gang også Island og Færøerne, og guiden byder også på to nye tostjernede restauranter: Henne Kirkeby Kro i Danmark og Vollmers i Malmø.
- Det er spændende at kunne udpege to nye tostjernede restauranter i årets nordiske guide. Mats Vollmer, som har givet navn til den charmerende Malmø-restaurant, serverer fantastisk, innovativ og moderne mad, mens Paul Cunningham på Henne Kirkeby Kro laver sublim velsmagende, klassisk baserede retter, som hylder den lokale fødevarerigdom, siger Rebecca Burr, redaktør på MICHELIN guide Nordic Countries 2017.
Ud over en ny tostjernet restaurant får Danmark også fem nye etstjernede restauranter i årets nordiske guide. 108 i København, Domestic i Aarhus, Ti Trin Ned i Fredericia og Slotskøkkenet på Dragsholm Slot får alle en stjerne. Og så får KOKS på Færøerne altså også en stjerne.
Gastronomi som løftestang
Med stjerneregnen har Danmark igen markeret sig i den gastronomiske elite. Og står det til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, skal Danmark fortsat være med i den gastronomiske top.
- Jeg er glad for, at gastronomiske oplevelser ikke længere udelukkende er et storbyfænomen, men at gastronomien er hele Danmarks kendetegn, siger ministeren, der ønsker tillykke til de restauranter, kokke og tjenere, som i dag har modtaget en eller flere Michelin-stjerner.
- Jeg har et klart mål om, at Danmark skal være gastronomiens hjemland, siger Lunde Larsen.
Ifølge ham skal gastronomien skal bruges som løftestang for, at flere danske fødevarer kommer ud i verden, og at flere turister vælger Danmark som den næste turistdestination. Derfor er regeringen på vej med et udspil, Gastro 2025, der skal sætte rammerne for udviklingen af dansk gastronomi.
I dag uddelte Guide Michelin i alt 28 stjerner til danske restauranter.
Tre stjerner
To stjerner
En stjerne