Flere antioxidanter i økologisk frugt og grønt

SUNDHED – Indtag af antioxidanter og andre plantenæringsstoffer er befordrende for immunforsvarets evne til at beskytte os mod sygdom. Det allerbedste er at indtage dem via maden.

Et helt nyt studie viser nu med stor tydelighed, at økologiske afgrøder som frugt og grønsager indeholder flere antioxidanter og har et lavere indhold af pesticidrester og anden kemi end konventionel frugt og grønt.

Studiet er et såkaldt meta-review, hvor al tilgængelig forskning på området er blevet gennemgået. Det er forskere fra Newcastle University i England, der står bag gennemgangen af de 343 videnskabelige artikler, og de er helt klare i mælet; Resultatet af gennemgangen viser, at der er signifikant forskel på næringsstofindholdet i økologiske afgrøder sammenlignet med konventionelle.

Indtag af antioxidanter og andre plantenæringsstoffer er befordrende for immunforsvarets evne til at beskytte os mod sygdom. Den absolut bedste måde at indtage disse mikronæringsstoffer på er via maden.

Antioxidanter spiller sammen
Det skyldes, at antioxidanterne spiller sammen og har brug for hinanden for at kunne virke optimalt. De fleste konventionelle fødevarer har et meget lavt indhold af mikronæringsstoffer, ligesom forarbejdet mad ofte drænes for disse vigtige nutrienter. Når hvede eksempelvis males til mel, forsvinder alene

85 procent af magnesiumindholdet i den proces. Derfor er det dejligt med dette studie, fordi det viser, at vi med sindsro kan spise økologisk frugt eller grønt og derigennem få godt med antioxidanter og andre sundhedsfremmende næringsstoffer indenbords.

I undersøgelsen sammenlignede man også indholdet af tungmetaller og pesticidrester i økologiske afgrøder med kemiindholdet i konventionelle afgrøder.

Økologiske afgrøder indeholdt ikke overraskende langt færre giftige tungmetalrester og pesticidrester. Så markant færre, at man med sindsro kan sige, at hvis du vil undgå uønsket kemi i din mad, så skal du vælge økologiske produkter.

Opskrift på sund smoothie

Ønsker du et rigtig antioxidant boost, så kan du prøve denne Power Smoothie med masser af økologiske bær, der strutter af sundhed og plantenæringsstoffer:

Link: Opskrift på sund smoothie

Anette Harbech Olesen, forfatter til blandt andet Syv sunde skridt og Den glutenfri kogebog. Blogger om mad og sundhed på www.madforlivet.com. Uddannet indenfor ernæring i Danmark og USA.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: