Foråret er kommet, og haveejerne er allerede i starthullerne med små tomatplanter i vindueskarmen og kartofler med store spirer.
Mange med grønne, kriblende fingre har ingen have og kan ikke få jord under neglene. Bor man i de store byer, er der ventelister til en kolonihave.
Mange har måske heller ikke lige nu penge til at overtage en kolonihave, eller vil hellere have en alternativ løsning. Måske vil man bare gerne have en firkant ekstra jord til at dyrke familiens egne grønsager på, alene eller i fællesskab med andre.
Mange stiller gerne jord til rådighed
På Del jorden er der gode muligheder for, at du kan finde et stykke jord til at dyrke, for der findes heldigvis mange haveejere og landmænd, som har små eller store stykker jord, de gerne stiller til rådighed.
Ifølge Trine Krebs, som er formand for Praktisk Økologi, har sitet på blot en måned fået 500 brugere, og nye kommer til.
- Fordelingen er nogenlunde fifty-fifty mellem dem, der har jord, gødning eller en anden ressource, de stiller til rådighed og den anden halvdel, som mangler jord, æbler, frø, gødning eller andet, skønner hun.
Interessen er størst i den østlige del af landet. Jo længere vest på man kommer, desto færre brugere.
Mange både ældre og yngre mennesker kan ikke overkomme at dyrke en stor have og vil gerne dele den. Nogle steder er gratis at dele, andre steder deler man noget af udbyttet, og andre steder igen betaler man et beløb for at kunne dyrke et jordstykke.
Lokal udveksling af ressourcer
- I Praktisk Økologi har vi den filosofiske tanke, at jo flere mennesker, der udveksler økologiske ressourcer, jo flere mennesker udveksler også viden og kunnen, siger Trine Krebs.
- Vi tror på, at deljorden.dk er med til at rodfæste den økologiske bevægelse og sikre, at viden bliver delt og båret videre. Ved at skabe små samarbejdsgrupper og cirkulere ressourcerne lokalt forbruger vi samtidig mindre, tilføjer Trine Krebs.
Ønsker og tilbud på fælles opslagstavle
Alle kan gå ind på Del Jorden og oprette et opslag på opslagtavlen med sine ønsker om et stykke jord, eller et tilbud med et stykke delejord. En let og enkel måde at dele på.
Vælger man at se opslagene på Google kortet, kan man zoome ind på sit nærområde og se de regionale eller lokale kortmarkeringer med havefolk, der ønsker at dele. På Deljorden.dk er det muligt at dele andet end jord, f.eks. hestemøg og jordskokker, og i maj kommer der sikkert mange planter til deling.
Deljorden.dk stilles gratis til rådighed for alle af Landsforeningen Praktisk Økologi, som også står bag havesitet Havenyt.dk.