Slut med at snakke – nu er det tid til at handle.
Sådan lød opfordringen fra FAOs generalsekretær Jacques Diouf ved fødevaretopmødet i Rom i sidste uge.
Mangel på mad og et presset fødevaremarked har kastet millioner af fattige ud i endnu større armod. På blot tre år er madpriserne steget med 89 procent, viser tal fra Verdensbanken, og voksende efterspørgsel efter biobrændstof er blot med til at eskalere krisen.
Løsningen er flere investeringer i landbrugssektoren især i de fattige lande. De næste tyve år skal fødevareproduktionen øges med 50 procent for at mætte verdens befolkning, der vokser fra 6,5 mia. mennesker til 9 mia.
- Der er et påtrængende behov for at hjælpe udviklingslandene og lande i en overgangsfase med at udvide landbrug og fødevareproduktion og til at øge investeringerne i landbrug og udvikling i landdistrikterne, lød budskabet fra topmødet, hvor ministre og topledere fra hele verden mødes for at finde en vej ud af den nuværende krise.
Bioethanol skiller
Den eskalerende fødevarekrise har fået flere af de store EU-lande til at slå bremserne i over for planerne om at inddrage landbrugsarealer til produktion af biobrændstof, der kan supplere de svindende olielagre. Men på spørgsmålet om biobrændstof nåede FAO-topmødet ikke nærmere nogen fælles holdning.
Mange afviser ligefrem, at en voksende produktion af biobrændstof er med til at skabe en prispres på fødevarerne, og Brasilien, som er verdens førende, har bestemt ikke tænkt sig at udskifte den profitable produktion af sukkerrør til ethanol med fødevarer. Også USA slår sig i tøjret. Her ryger der mere og mere majs i benzintanken, og nye tal fra de amerikanske myndigheder viser, at produktionen af bioethanol ved udgangen af marts det seneste år er vokset med 46 procent.
Den internationale Valutafond, IMF, har beregnet, at 20-30 procent af prisstigningerne på fødevarer skyldes produktionen af biobrændstof, mens den amerikanske landbrugsminister på FAO-topmødet forsøgte at nedtone betydningen. Ifølge ham er det højst 2-3 pct. af de seneste måneders dramatiske prisstigninger på mad, der har udgangspunkt i produktionen af biobrændstof.