Familier med børn køber mest økologi

ØKOLOGI – Børnefamilier lægger flere økologiske varer i indkøbskurven end resten af befolkningen, viser nye tal. Især mens børnene er små, er de fleste forældre forsigtige med at udsætte dem for potentielt skadelige stoffer, mener Økologisk Landsforening.

Børnefamilier har økologi øverst på indkøbslisten. Rester af sprøjtegift kan skade børns hjerneudvikling. Foto: Økologisk Landsforening

Husstande med børn og to voksne køber mest økologi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ifølge Økologisk Landsforeningen prioriterer forældre primært økologi af hensyn til familiens sundhed.

- Det står meget klart, at familier med børn har et særligt fokus på økologi, når de vælger fødevarer. Især når børnene er små, er vi meget forsigtige med at undgå at udsætte dem for potentielt skadelige stoffer. Mange forældre handler derfor efter et forsigtighedsprincip om, at det er bedre helt at undgå disse stoffer end at satse på, de ikke er skadelige, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Spis økologisk, hvis du ammer eller er gravid
Han peger på, at den logik understøttes af anbefalinger fra en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere, som råder gravide og ammende til at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, der blandt andet kan skade barnets hjerneudvikling.

- Vi ved, at familiens sundhed er det argument, der gennemgående vejer tungest, når børnefamilierne vælger økologi. Og at det især er fraværet af sprøjtegiftrester, medicinrester samt tilsætningsstoffer, der er den vigtigste sundhedsfaktor for familierne, uddyber Per Kølster.

Der er 50 procent risiko for at få rester af sprøjtegift med, når man køber ikke-økologisk frugt og grønt, viser Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport.

Økologien vokser uden for de store byer
Per Kølster fortæller, at der er en stor fortsat stigning i økologi i Danmark:

- Vores nyeste tal viser, at i 2015 steg salget af økologiske varer med hele 11,6 procent. Vi ser også en tendens til, at økologi breder sig over hele landet. Hovedstadsområdet har et større udvalg af økologiske varer. Vi kan se, at som udvalget bliver større i andre dele af landet, stiger salget også tilsvarende, siger han.

De nye tal viser også, at folk med lange uddannelser vælger rigtig mange økologiske varer:

- Tidligere analyser viser, at jo højere uddannelsesniveau man har, jo mere er man opmærksom på, at ens egne valg i indkøbskurven gør en forskel i forhold til dyrevelfærd, miljø og familiens sundhed, forklarer Per Kølster.

Kød og dyrevelfærd
Analysen viser, at det især er inden for varegrupperne mejeri, æg, frugt og grønt, at økologien hitter hos danskerne.

- I øjeblikket er der også en stor stigning i efterspørgslen af økologisk kød. Især fokus på dyrevelfærd får mange til at kigge efter økologi i køledisken. Derfor er der brug for, at flere gårde i Danmark bliver økologiske, og vi oplever i øjeblikket, at mange nye økologer kommer til, siger formanden for Økologisk Landsforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: