Ser du et lille mårdyr ligge dødt i vejkanten, så tag det med hjem i fryseren og aflever til det nærmeste af Naturstyrelsens kontorer. De trafikdræbte mårdyr skal være med til at give os mere viden om dyrenes sundhedstilstand og udbredelse.
Opfordringen kommer fra Aarhus Universitet, Aqua Akvarium & Dyrepark og Danmarks Naturfredningsforening, der står bag indsamlingen trafikdræbte mårdyr.
Indsamlingen af mårdyr omfatter både de små og store mårdyr. De små mårdyr omfatter, brud, lækat, ilder, mink, skovmår og husmår. De store mårdyr omfatter odder og grævling.
Lækatten kaldtes førhen også for hermelin, og er det eneste danske pattedyr, som skifter til hvid vinterpels. Den ses på mange gamle malerier af kongelige, fordi den bruges til kåber.
En mår i posen
- Vi håber, at de mange pendlere, som nærmest dagligt ser trafikdræbte dyr liggende i vejkanten, vil smide et par poser i bilen, så man har mulighed for lige at stoppe og tage dyret med. Man skal selvfølgelig passe godt på sig selv og andre trafikkanter. Sikkerheden går selvsagt forud for indsamlingen, siger Morten Vissing, chefdyrepasser hos Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.
Ser man et trafikdræbt mårdyr i vejkanten, opfordrer projektgruppen til, at man noterer sig fundstedet og tager dyret med sig hjem i en plastic pose. De små mårdyr kan være i en almindelig plastic indkøbspose.
En mår i fryseren
- Det er vigtigt i forhold til senere undersøgelser af dyrene, at de ikke er rådne. Derfor håber vi, at man vil bruge den nederste skuffe i fryseren til kortvarigt at have dyret liggende, indtil det kan afleveres til os, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening. Han slutter med:
- Ud fra erfaring vil jeg varmt anbefale lige at advare samleveren om den nederste hylde, så posen ikke forveksles med røde bøffer fra slagteren, tilføjer han.
Man kan aflevere dyrene på en lang række af Naturstyrelsens kontorer, fordelt over landet. Det er vigtigt, at man husker at lægge en seddel med, som angiver dato, fundsted og navn.