Få del i fællesskabets økologiske frugter

ØKOLOGI: En af Danmarks ældste økologiske frugtplantager inviterer forbrugerne med i et fællesskab for at sikre fortsat udvikling. 2. pinsedag inviterer Ryderne ved udmundingen af Randers Fjord også til åbent hus, hvor man kan se plantagen og høre mere.

Christian Hansen fra Ryderne er én af de garvede økologer, og mange vil kende ham fra torvet på Ingerslev Boulevard i Aarhus eller som her på billedet, hvor han er fotograferet på Food Festival i Aarhus. Foto: Ulla Skovsbøl

Drømmer du om at være med i en økologisk frugtplantage og få del i fællesskabets frugter, er det måske nu, du skal gribe chancen.

En af landets ældste økologiske frugtplantager, der ligger på sydsiden af Randers Fjord, går nye veje og vil samle forbrugerne i et tæt fællesskab med mulighed for at præge udviklingen og samtidig nyde frugterne i det, der skal hedde Rydernes Økologiske Fællesskab.

Et generationsskifte er nemlig på vej hos Christian Hansen, der driver den gamle økologiske frugtplantage i et naturskønt område ved Østed, hvor Randers Fjord munder ud i Kattegat.

Besøg Ryderne 2. pinsedag

Lasse Hansen arbejder som produktionsgartner på Årslev Forsøgsstation, men næste år bliver han primus motor i Ryderne. Privatfoto

Næste år rykker sønnen, Lasse Hansen, hjem og overtager driften, men allerede mandag, 2. pinsedag, inviterer far og søn til åben plantage, hvor man kan høre mere, få en hyggelig dag og være med i aktiviteter for hele familien.

- Mange er interesserede i økologisk produktion, og med Rydernes Økologiske Fællesskab får man mulighed for at komme tæt på arbejdet og præge udviklingen. Man får del i et fristed på landet med mulighed for overnatning i plantagen, adgang til viden om frugtavl, deltagelse i arrangementer og flere andre tilbud. Som medlem får man også rabat på de produkter, vi fremstiller i plantagen, fortæller Lasse Hansen, der er vokset op på stedet og i dag er midt i tyverne.

Han håber, at rigtig mange vil benytte lejligheden til at kigge indenfor.

- Vi kommer til at tale om mulighederne i fællesskabet, og man kan købe medlemsbeviser, men der er også tid og plads til hygge, så et besøg vil være en oplagt familieaktivitet i Pinsen, siger han.

Fællesskaber vinder frem i udlandet
Christian Hansen er en af de gamle garvede økologer. Han står for kompromisløs økologi, var en af de første, der eksperimenterede med høns mellem frugttræerne og har i årtier solgt økologisk frugt på torvet i Aarhus.

- Siden 1987 har jeg og min familie arbejdet med at udvikle en økologisk produktionsform i tæt samspil med naturen. Men helbredet skranter. Derfor er jeg optaget af at sikre  et generationsskifte med en model, vi håber kan række ind i fremtiden, fortæller Christian Hansen.

Sønnen, der næste år skal overtage bedriften, arbejder i øjeblikket på Årslev Forsøgsstation og er snart færdig som produktionsgartner.

Velfungerende fællesskaber, hvor forbrugerne er i tæt kontakt med de økologiske landmænd og måske endda lejlighedsvis deltager i bedriften, har været en af økologiens bærende idéer lige fra den spæde begyndelse tilbage i 1970′erne, men er aldrig for alvor slået an i Danmark.

Til gengæld vinder den model frem syd for grænsen, hvor antallet af de såkaldte CSA-landbrug (Community Supported Agriculture) er i fremmarch, ligesom det er tilfældet i USA og Storbritannien.

Spændende idé
I arbejdet med at udvikle Rydernes Økologiske Fællesskab har Lasse og Christian Hansen fået hjælp fra SEGES. Her glæder chefkonsulent Gustaf Bock sig over initiativet med et økologisk fællesskab.

- Rigtigt mange landmænd, gartnere, plantageejere og andre arbejder i disse år med at komme tættere på forbrugerne. At lave et fællesskab omkring en økologisk frugtplantage er en rigtigt spændende idé, som giver de mange økologisk orienterede forbrugere chancen for at være en del af en rigtigt professionel øko-produktion, siger han.

Tid og sted: Åben Plantage finder sted 2. Pinsedag 25. maj kl. 11-15 på adressen Ryderne 7, 8950 Ørsted.

Man kan læse meget mere og downloade brochure på ryderne.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: