Som den første minister nogensinde, der har fået et mistillidsvotum af et flertal i Folketinget, nægter miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen at trække sig frivilligt.
Landets statsminister er tilsyneladende rådvild og har endnu ikke sagt, hvad han vil stille op. Normal parlamentarisk praksis er, at ministeren straks efter et mistillidsvotum meddeler sin afgang for at slippe for en ydmygende afstemning i Folketingssalen.
Den parlamentariske krise er udløst af Eva Kjer Hansens håndtering af regeringens landbrugspakke eller gyllegate, som mange medier og politikere efterhånden betegner den betændte sag. Eva Kjer Hansen beskyldes for at male et skønmaleri og anvende misvisende tal for få landbrugspakken til at tage sig bedre ud, end den i virkeligheden er.
Ifølge DR TV2 News var det en smilende Eva Kjer Hansen, der ved ni-tiden i morges mødte på arbejde i Miljø- og Fødevareministeriet, ivrigt snakkende i mobiltelefon.
Hun sagde, at hun var på vej ind for at passe sit arbejde.
Nægtede at give indrømmelser
Lars Løkke har ikke meddelt, hvad han vil gøre, efter at de konservative ved et pressemøde satte ministeren stolen for døren ved på at meddele, at partiet ikke længere har tillid til hende som minister, fordi hun nægter at erkende, at hun har fremlagt misvisende og vildledende oplysninger for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Udvalget har gennem flere uger forgæves forsøgt at få Eva Kjer Hansen til at erkende, at regeringens landbrugspakke vil resultere i en merudledning af kvælstof til vandmiljøet. Alligevel har ministeren igen og igen gentaget, at pakken vil give »et grønt plus« på trods af alle ekspertudsagn om det modsatte.
De konservative trak stikket
Efter en eksperthøring og endnu et samråd i udvalget, hvor ministeren valgte at trodse den samlede fagkundskab og endnu en gang nægtede at give indrømmelser, besluttede de konservative at trække stikket.
Eva Kjer Hansens reaktionsmønster beskrives som »dumstædigt« og »arrogant« af politiske modstandere, mens Liberal Alliances Mette Borck omvendt roser hendes indsats i højere toner og betegner hende »den mest visionære fødevareminister i mange år med stor faglig indsigt«.
Også regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er yderst tilfredse med hende og ser ikke noget problem i hendes håndtering af landbrugspakken.
Ud på et sidespor
Det samme gælder hendes åbenlyse forbundsfæller i den kontroversielle landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug. Formanden Flemming Fuglede Jørgensen, der ifølge DR mener, det nærmer sig et justitsmord.
Eva Kjer Hansen har været stærkt kritiseret for at være i lommen på Bæredygtigt Landbrug, som tidligere har vist, at de er parate til at tage hidtil uhørte midler midler i brug for at få deres synspunkter igennem hos politikere og embedsmænd. I stedet for en minister, der »gerne lod sig inspirere« af Bæredygtigt Landbrug risikere de nu i stedet at blive kørt ud på et sidespor.
Flemming Fuglede Jørgensen retter også skytset mod sin ynglingsaversion, tidligere miljøminister Ida Auken.
- Hun har en meget ubehagelig og dømmende ordvalg over for landmænd, der passer deres arbejde, og jeg kan ikke forstå, at man kan tale sig nedsættende om et helt erhverv, siger han til DR Nyheder.