Eva Kjer støtter dansk minkproduktion

MINKAVL – Den danske miljø- og fødevareminister erklærer entydigt sin opbakning til dansk minkavl.

Eva Kjer Hansen er i Kina, hvor hun besøgte en pelsbutik i storcentret Parkson Department Store i Beijing.

Forleden faldt der dom i sagen om forbud mod minkavl i Holland. En appelret gav staten ret i, at den kan forbyde minkavl fra år 2024. Det fik dyreværnsaktivister overalt i Europa til at juble. Men aktivisterne skal ikke sætte næsen op efter et forbud mod minkavl i Danmark.

Det fremgår af den seneste udmelding fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, som i en pressemeddelelse »entydigt erklærer sin opbakning til erhvervet i Danmark«.

- Produktionen af minkskind er vigtig for dansk økonomi og beskæftiger tusindvis af mennesker. Danmark har en lang tradition for at producere skind af den allerhøjeste kvalitet, der er stor efterspørgsel på. Regeringen har ingen planer har om at følge Hollands eksempel, siger Eva Kjer Hansen.

- Jeg har tillid til, at minkproduktionen i Danmark foregår på en dyrevelfærdsmæssig forsvarlig måde. De seneste fem år har der været øget fokus på dyresundhed og dyrevelfærd hos pelsdyravlere, og der er set færre overtrædelser af dyreværnslovgivningen på minkfarmene, siger Eva Kjer Hansen.

En af verdens største producenter
Danmark er én af verdens største producenter af minkskind, og i 2013 eksporterede Danmark for 13,4 milliarder kroner. Minkskind er dén varegruppe i den danske eksportstatistik, der har den største verdensmarkedsandel, aktuelt omkring 30 procent, og 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark.

Kopenhagen Fur skønner, at omkring 90 procent af de solgte skind går til Kina og Hongkong.

Fokus på dyresundhed og -velfærd
Ifølge Eva Kjer Hansen har både myndigheder og branchen gennem en årrække haft fokus på at sikre og forbedre dyresundheden og dyrevelfærden på Danmarks 1.400 minkfarme.

Ifølge ministeriet er der indført tiltag om lovpligtig uddannelse af nye pelsdyravlere og krav om periodisk efteruddannelse af alle avlere. Der er også indført obligatorisk sundhedsrådgivning på farmene, ligesom der i en årrække har været øget kontrol.

Tiltagene har sammen med branchens eget initiativ ‘tjek på farmen’ øget erhvervets fokus på dyrevelfærd og sikret, at reglerne efterleves, erklærer ministeren.

Hun peger på, at der som en del af Veterinærforliget II indgået af alle Folketingets partier siden sommeren 2014 været krav om, at der skal være halm, hylder og rør i alle minkbure, hvor der hidtidig kun havde været krav om halm og enten hylder eller rør.

Både Norge og Sverige overvejer et forbud mod minkavl.

Fakta om minkavl i Danmark

  • I dag findes der ca. 1.400 minkfarme i Danmark.
  • Danmark er én af verdens største producenter af minkskind med en årlig produktion på 17,9 millioner skind.
  • 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark.
  • Minkskind er dén varegruppe i den danske eksportstatistik, der har den største verdensmarkedsandel, aktuelt omkring 30 procent. Blandt andet udgør minkskind en tredjedel af den samlede danske eksport til Kina/Hongkong.
  • De danske minkavlere får en højere gennemsnitlig skindpris end konkurrerende minkavlere.
  • I perioden 2009-2014 er der set færre overtrædelser af dyreværnslovgivningen i minkfarmene.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: