Eva Kjer Hansen trækker sig som miljø- og fødevareminister, meddeler hun i en pressemeddelelse lørdag formiddag. Det sker efter, at hun tidligere på ugen udløste en parlamentarisk krise, som fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at true med at udskrive valg, fordi han nægtede at fyre sin minister.
- Jeg er glad for hver eneste dag, jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium, siger Eva Kjer, som i de seneste dage har nægtet at kommentere, at et flertal i Folketinget har udtrykt mistillid til hende.
- Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen II. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold, skriver Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.
Søren Pape vandt
I de seneste dage har der for åbent tæppe udspillet sig en nervekrig mellem de konservative og Venstres Lars Løkke Rasmussen om Eva Kjer Hansen, som Løkke insisterede på at beholde på ministerposten. Men det står nu klart, at den konservative Søren Pape Poulsen er gået af med sejren.
- Vi har haft gode drøftelser med statsministeren og de øvrige blå partier i løbet af det sidste halvandet døgn på Marienborg. Det vil jeg gerne kvittere for, siger den konservative partileder Søren Pape Poulsen.
- Vi har talt om samarbejde og nøje gennemgået den igangværende sag. Men vi er nået til et sted nu, hvor det springende punkt for at komme videre er, om vi har tillid til miljø- og fødevareministeren eller ej. Her er min konklusion fuldstændig den samme som inden mødet. Vi har fortsat ikke tillid til ministeren – ligesom et flertal af Folketinget.
- Der er ingen tvivl om, at vi fortsat støtter statsministeren og Venstre-regningen, men ikke miljø- og fødevareministeren – ej heller på en anden ministerpost, som nogle har været spekuleret i. Ender det med et folketingsvalg, vil det alene være Lars Løkke Rasmussens beslutning og ansvar, sagde Søren Pape Poulsen tidligere på dagen, umiddelbart før Eva Kjer Hansen trykkede på afsend for i en pressemeddelelse skriftligt at informere pressen om sin afgang.
Reaktioner på Eva Kjers afgang
- Efter et fuldstændigt absurd forløb vælger Eva Kjer Hansen at trække sig fra posten som miljø-og fødevareminister. Det er den eneste rigtige beslutning. Det er skadeligt for folkestyret at have en minister, som har vildledt Folketinget og manipuleret med tallene bag landbrugspakken. Nu skal vi kæmpe videre mod den miljøskadelige landbrugspakke, siger Enhedslistens Maria Reumert Gjerding i en kommentar til Eva Kjer Hansens afgang.
- Vi kan ikke have tillid til en minister, der har sminket tallene for fremstå grønnere, og for ikke at komme i problemer med EU-lovgivning. Politik skal bygge på ærlighed, åbenhed og ordentlighed, siger den konservative miljøordfører Mette Abildgaard.
Socialdemokraternes Simon Kollerup gør opmærksom på, at Eva Kjer Hansen har trukket sig som minister, før landmændene har fået lov til at bruge mere gødning.
- Loven skal følges op af en bekendtgørelse, skriver han på Twitter.
- Tak til Konservative for at stå fast på ordentlighed og respekt for Folketinget. Det er på tide, at Eva Kjer Hansen går af, lyder meldingen fra tidligere miljøminister Ida Auken, som har været en af Eva Kjer Hansens skarpeste kritikere i debatten om landbrugspakkens konsekvenser for vandmiljøet.
- Landbrugsministeren trækker sig. Det er godt for folkestyret, at hun tager konsekvensen af at have givet vildledende oplysninger til Folketinget. Når man giver vildledende oplysninger, så har det konsekvenser. For enhver minister, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.
- Og lad os så komme videre med en bæredygtig og progressiv landbrugs- og miljøpolitik. Andet kan vi ikke være bekendt, lyder det fra Uffe Elbæk, formand for Alternativet.
- Det er bestemt ikke Dansk Folkepartis ønske, at Eva Kjer Hansen skulle trække sig som minister. Og slet ikke på en sag af denne størrelse. Den er blevet kørt utrolig højt op, og det er rigtig ærgerligt. Men gjort er gjort, og nu bliver vi nødt til at se fremad og se på de ting, der samler os i blå blok. Der er nemlig meget mere, der samler end skiller os, lyder det fra Dansk Folkepartis landbrugsordfører, René Christensen ifølge DR Nyheder.
- Vi beklager det meget i Liberal Alliance, og personligt er jeg rigtig ked af det. Jeg har arbejdet tæt sammen med Eva Kjer Hansen gennem lang tid, siger Mette Bock, landbrugsordfører i Liberal Alliance til Ritzau.
- Hun har været en meget dygtig og kompetent minister, som faktisk har vidst noget om sit fagområde. Hun har været velforberedt, flittig, og hun har været lyttende, siger Mette Bock.
Lars Løkke: Med stor beklagelse
Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver i en officiel udtalelse fra Statsministeriet, at det er med stor beklagelse, at han har modtaget Eva Kjers beslutning om at træde tilbage.
- I lyset af de meget frugtbare samtaler, jeg i de seneste døgn har haft med de tre partier, der står bag regeringen, har jeg taget Eva Kjer Hansens beslutning til efterretning. Det betyder, at jeg efter weekenden vil gå til Hendes Majestæt Dronningen med henblik på at udnævne en ny miljø- og fødevareminister, skriver Lars Løkke.
- Jeg kan kun beklage hendes beslutning. Jeg har samarbejdet meget tæt med ministeren siden valget. Jeg betragter hende som en dygtig, flittig og meget ordentlig politiker. Og jeg vil gerne understrege ordet ordentlig, siger Mette Bock fra Liberal Alliance ifølge Politiken.
Jarlov: Hvis ministeren havde indrømmet fejlen…
- Folk skal være klar over, at vi ikke har kritiseret Eva Kjer Hansen for hverken at genere hende, regeringen eller Venstre. Og det har vi absolut heller ikke nogen intention om at gøre i fremtiden, siger Rasmus Jarlov, landbrugsordfører for de konservative, som har fået en ublid medfart fra den øvrige del af blå blok på grund af sit krav om at få troværdige oplysninger om landbrugets miljøbelastninger.
- Når man til offentligheden og Folketinget siger, at kvælstofudledningerne vil falde og sandheden er, at de vil stige, så er det ikke et retvisende billede. Heller ikke selvom det er en minister fra et parti, som vi er gode venner med, siger Jarlov.
- Hvis ministeren havde indrømmet og rettet fejlen, ville vi aldrig være kommet hertil. Men det er ikke sket på trods af præcis 117 skriftlige spørgsmål, samråd og en offentlig eksperthøring, hvor alle fagfolk uden undtagelse og uden tvivl har underkendt ministerens måde at regne på, konkluderer Rasmus Jarlov, som understreger, at de konservative ikke kan se noget alternativ til Lars Løkke som statsminister.
Bæredygtigt Landbrug: En katastrofe
Dagens mindst overraskende melding kommer ifølge politisk kommentator Henrik Qutrup fra formanden for Bæredygtigt Landbrug, som kalder det en katastrofe, at Eva Kjer Hansen nu er væk.
- Mon ikke Bæredygtigt Landbrug allerede har en post til hende? Nå nej, dem har hun jo arbejdet for hele tiden, skriver Christin Nilsson på OrganicTodays facebook-side.
Karsten Hønge, SF’er og kendt som vikaren fra Helvede holder også øje med Eva Kjers inspirationskilder:
- Bæredygtigt Landbrug kalder det en katastrofe, at Eva Kjer har trukket sig. Så ved vi andre, at det kun kan gå fremad, skriver han på Twitter.
Karen Hækkerup: Kvælstofsagen har ødelagt vores image
Da landbrugspakken blev indgået kort før jul, tænkte Karen Hækkerup: Hvad skal jeg nu bruge foråret på? I stedet er årtiers kampagne for landbruget tabt på gulvet på få uger, siger hun til Berlingske.
Den radikale Lone Loklindt mener, at landbrugstoppen ligger som den selv har redt.
Alternativet: Lad os få Miljøministeriet tilbage
Alternativet mener, at regeringen bør tage konsekvensen af Eva Kjer-sagen og igen splitte Miljø- og Fødevareministeriet op, som det var, før Lars Løkke fik overladt nøglerne til Statsministeriet.
- Et seperat Miljøministerium er en rigtig fin idé, siger Christian Poll, miljø- og landbrugsordfører for Alternativet. Han håber, at Eva Kjers afgang kan få regeringen til at føre en mere ambitiøs natur- og miljøpolitik.
- Ordentlighed betaler sig heldigvis stadig i dansk politik. Var det her Søren Papes Schlüter-gennembrud, spørger Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.
Per Frisch mener, der er grund til at gribe i egen barm, før vi skælder for meget ud på polkitikere, landbrug og industri.
- Det er dog tankevækkende, at kun halvdelen af de adspurgte vælgere mente,at EVH skulle gå af. Der var altså en halvdel, der mente, at det var i orden at vildlede Folketinget og offentligheden, skriver Per Frisch på OrganicTodays facebook-side med henvisning til gårsdagens meningsmåling, hvor kun halvdelen af de adspurgte opfordrede Eva Kjer Hansen til at gå af.
Medlemsperiode
Parlamentarisk karriere
Uddannelse og erhverv
Udmærkelser
Privat