For anden gang på en måned anklages miljø- og fødevareministeren for at afgive kritisable oplysninger til Folketinget om husdyr-MRSA, skriver DR Nyheder.
Ifølge miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er det umuligt at reducere smitten, fordi der mangler viden om, hvordan bakterien spredes. Men det passer ikke, siger kritikere.
- Vi ved, hvordan vi kan fjerne den antibiotikaresistente svinebakterie fra staldene. Vi kender de væsentligste smitteveje og ved dermed, hvor vi skal sætte ind for at undgå, at bakterien vender tilbage. Alligevel nægter fødevareministeren at handle. Fordi svineindustrien skal beskyttes. Det er en skandale, mener Maria Reumert Gjerding, miljø- og fødevareordfører for Enhedslisten.
Har modtaget oplysninger i seks år
DR kan i dag dokumentere, at ministeriet igennem seks år har modtaget helt centrale oplysninger om, hvordan MRSA spredes og med fordel kan bekæmpes. Alligevel har oplysningerne ikke ført til tiltag, der skulle nedbringe andelen af smittede danske svin.
Svinebakterien, der også er kendt under navnet husdyr-MRSA, har på få år spredt sig til op mod 5.000 af de i alt 8.500 danske svinestalde. Godt 12.000 danskere vurderes at være bærere af bakterien, der kan føre til infektioner og i yderste konsekvens dødsfald.
Eva Kjer: Vi mangler viden
Så sent som ved et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg torsdag i denne uge henviste Eva Kjer Hansen gentagne gange til, at det er manglende viden, der forhindrer myndigheder og erhverv i at gribe ind.
- Vi er nødt til at have kortlagt, hvordan smittevejene er, for at vi kan sætte målrettet ind. Jeg vil gerne sætte ind der, hvor jeg ved, at det har en effekt, sagde ministeren ifølge DR Nyheder på samrådet.
Notat om smittespredning
Men allerede i juli 2010 blev Fødevareministeriet gjort opmærksom på, at »handel med dyr er den væsentligste kilde til spredning af MRSA CC398 mellem besætninger«. Det fremgår af et notat fra Fødevarestyrelsen, som DR har fået aktindsigt i.
Notatet henviser til en EU-undersøgelse, som fremhæver effekten af såkaldte MRSA-frie handelsveje, hvor svinefarme uden MRSA udelukkende køber og sælger svin fra andre MRSA-frie besætninger.
Dette blev ligeledes fremhævet i et hollandsk studie året efter, i 2011.
- Besætninger, der får grise fra en MRSA-positiv leverandør, har 11 gange større risiko for at være positiv, end besætninger, der får grise fra en MRSA-negativ leverandør, fastslår studiet fra Universitet Utrecht, skriver DR Nyheder.