Den stort anlagte reform af EU’s landbrugspolitik ser efter nogle måneders forsinkelse nu ud til at være endeligt på plads.
Forhandlere fra Europaparlamentet og det litauiske EU-formandskab enedes sent tirsdag om en aftale, der giver en række mindre indrømmelser til parlamentarikerne.
Ifølge nyhedsbureauet AFP betyder det blandt andet, at man til gavn for mindre landbrug fjerner nogle af de store industribrugs hidtidige fordele, skriver Ritzau.
Ifølge en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen bliver der sat lidt mere fart i udjævningen af de historiske forskelle mellem, hvor meget de enkelte EU-lande får i direkte støtte fra EU.
Frihed til at flytte støtten
Samtidig får de enkelte EU-lande lidt større frihed til at flytte deres EU-penge fra den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsstøtte.
EU’s landbrugskommissær, Dacian Ciolos, lufter i en pressemeddelelse sin begejstring over aftalen, som, han siger, giver EU’s landbrugspolitik “en ny kurs”.
EU’s landbrugspolitik står for 38 procent af EU’s samlede budget, og fordelingen af pengene er altid genstand for store slagsmål og modstridende nationale interesser.
Landbrugspengene var også en af de store knaster under forhandlingen tidligere i år om EU’s langtidsbudget for perioden 2014-20.
Den reformerede landbrugspolitik skal efter planen indfases gradvist fra årsskiftet.
Kompromisset mellem forhandlerne fra parlamentet og formandskabet skal nu formelt godkendes af det samlede parlament og af samtlige medlemslande.