EU vedtager tre bindende klimamål

KLIMAMÅL – Europa-Parlamentet har netop vedtaget målsætninger for EU’s klima- og energipolitik. Med bindende mål på 40 % CO2-reduktion, 30 % vedvarende energi og 40 % energieffektivitet i 2030 er Europa-Parlamentet langt mere ambitiøs end Kommissionen.

Europa er den region i verden, der er mest afhængig af importeret energi.

- Jeg er meget tilfreds med resultatet af dagens afstemning. Det handler ikke bare om gode intentioner for et grønnere Europa. Med de meget ambitiøse bindende mål vil vi kunne tiltrække investeringer og skabe nye arbejdspladser i Europa, siger Britta Thomsen, der er klima- og energiforhandler for den Socialdemokratiske gruppe.

Hendes kollega i EU-Parlamentet, SFs Margrete Auken, betegner afstemningsresultatet som en ‘stor klimasejr med plads til forbedringer’.

Den 22. januar offentliggjorde Kommissionen sit udspil til EU’s fremtidige klima- og energipolitik; men Europa-Parlamentet ønsker at gå videre med højere mål for vedvarende energi og ikke mindst bindende mål for energieffektivitet.

Verdens mest afhængige region
- I Kommissionens oplæg er energieffektivitet fuldstændig fraværende. Det er derfor meget betydningsfuldt, at vi i dag viser, hvordan kagen skal skæres. Ikke mindst for Danmark, der er verdensførende indenfor energieffektivitet, siger Britta Thomsen.

- Vi er den region i verden, der er mest afhængig af importeret energi. Vi poster hvert år over 500 mia. Euro i Putins Rusland og mellemøstlige regimer. Følger vi Europa-Parlamentets målsætninger kan de penge i fremtiden bruges til investeringer i vedvarende energi og energibesparelser. Det vil skabe lokalt forankrede arbejdspladser, der ikke kan flyttes til lavtlønslande, siger Britta Thomsen.

En kamp uden lige
I 2008 forhandlede Britta Thomsen EU’s nuværende fælles klima- og energipolitik frem mod 2020 på plads. Men i modsætning til dengang, har forhandlingerne om 2030-målsætningerne været præget af store uenigheder.

- Det har været en kamp uden lige. Særligt de konservative parlamentarikere har kæmpet for den sorte klimadagsorden. Til afstemningen i dag forsøgte de at pille vores målsætninger fuldstændig fra hinanden, men det lykkedes ikke. Og det er jeg meget tilfreds med, siger Britta Thomsen.

Plads til forbedringer
Dagens afstemning er en sejr over Kommissionens svage klimaudspil, men langt fra godt nok, mener Margrete Auken.

- Ambitionsniveauet er stadig ikke højt nok. Det er kedeligt både fordi vi ikke tager klimaforandringerne seriøst, men også fordi progressive virksomheder har godt af at få klare rammer for investeringer i vedvarende energiteknologier, siger Margrete Auken.

Parlamentets afstemning kommer forud for at EU’s stats- og regeringschefer forventes at lægge en langsigtet strategi for klimapolitikken i EU i marts måned.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: