Repræsentanter for verdens to største markeder for økologi, EU og USA, underskrev i dag på BioFach-messen i Nürnberg en handelsaftale.
EU’s landbrugskommissær Ciolos slog fast, at handelsaftalen er et resultat af frugtbare drøftelser mellem EU og USA’s landbrugsdepartementer.
- Dette er begyndelsen på en egentlig transatlantisk aftale. Økologer i både EU og USA vil få gavn af den øgede markedsadgang, som aftalen på sigt vil medføre, siger Ciolos.
Fra amerikansk side udtrykkes der også glæde over aftalen. Den amerikanske vicelandbrugsminister, Kathleen Merrigan, slår fast, at aftalen bringer verdens to største økologiske markeder tættere på hinanden.
- Aftalen vil bidrage til at skabe jobs både i USA og i EU, og de økologiske forbrugere får i fremtiden flere valgmuligheder, sagde Merrigan, da handelsaftalen blev underskrevet. Hun lægger ikke skjul på, at det har krævet mange og lange drøftelser om bl.a. certificering, mærkning og kontrol at nå frem til dagens resultat.
Fra dansk side er der tilfredshed med aftalen, om end der fortsat er nogle barrierer, som skal brydes ned.
- Vi ser dagens resultat som et skridt i den rigtige retning. Man skal anerkende bestræbelserne for at harmonisere den internationale handel med økologiske produkter. Men vi er også nødt til at være realistiske, og der er lang vej i mål, før vi har fuldt harmoniserede standarder. Der er fortsat kritiske barrierer, der skal arbejdes videre på i de kommende år, siger Uffe Bie, der er formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.
Han understreger, at aftalen får positiv betydning for vegetabilske produkter, mens situationen for mejeriprodukter og kød er uændret med aftalen.
- Det ligger i aftalen, at den skal genforhandles en gang årligt. Vores opgave fra dansk side bliver at arbejde for fuld harmonisering gennem EU, fastslår Uffe Bie.