Regeringen bør droppe satsningen på førstegenerations biobrændstoffer. Det mener Mellemfolkeligt Samvirke, som foreslår, at politikerne i stedet skal arbejde for en ændring af EU’s biobrændstofskrav.
Efterspørgslen fører nemlig til massive brud på menneskerettigheder og sult i udviklingslande – og så er det ikke engang godt for klimaet, understreger Mellemfolkeligt Samvirke.
Trine Pertou Mach og Frans Mikael Jansen, som er henholdsvis forkvinde og generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke beskriver i en kronik i Politiken, hvordan de rige landes appetit efter brændstof til bilerne forvrider markedet og forplanter sig til Polochic-dalen i det østlige Guatamala, hvor børn og voksne sulter, fordi det pludselig er mere profitabelt at dyrke afgrøder, der kan laves om til benzin.
- I realiteten betyder det, at europæiske benzintanke bliver fyldt med madvarer fra verdens udviklingslande, skriver de to fra Mellemfolketligt Samvirke.
Sukker bliver til ethanol
Guatamala har mere end tredoblet sin sukkerproduktion fra 2006 til 2009. Og der er ikke mangel på købere.
Af sukker kan man lave ethanol. Næsten 90 procent af den ethanol, som produceres i Guatamala, bliver eksporteret til Europa. Her er sukker en af de helt nødvendige råvarer for at indfri det tidligere nævnte krav om vedvarende energi i 2020.
Et krav der næsten udelukkende bliver dækket af biobrændstof, og her kan Europa ikke selv dække behovet. Ifølge den europæiske miljøorganisation IEEP vil 44 procent af den ethanol, der er brug for i 2020, blive importeret.