EU forbyder UV-filter i solcreme

FARLIG KEMI – Danmark har sammen med de øvrige EU-lande netop forbudt et UV-filter i solcreme, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Solcreme skal for fremtiden være fri for UV-filteret 3-Benzylidene Camphor. Stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende. Foto: Colourbox

EU-landene har netop besluttet, at solcreme for fremtiden skal være fri for UV-filteret 3-Benzylidene Camphor. Stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende, og industrien har ikke kunnet dokumentere stoffets sikkerhed i kosmetiske produkter.

Solcremer indeholder UV-filtre, der skal beskytte os mod solens stråler, og de skal selvfølgelig være sikre for forbrugerne at bruge, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

- Det er meningen, at solcreme skal beskytte os – ikke udsætte os for skadelig kemi. Det er meget vigtigt for mig, at især vores børn trygt kan bruge solcreme uden at blive udsat for hormon­for­styrrende stoffer. Derfor er jeg tilfreds med, at EU nu har forbudt UV-filteret, siger hun.

Kemikalier bliver ikke forbudt alene på baggrund af en mistanke om risiko. Men fordi kosmetikin­dustrien ikke har kunnet dokumentere, at stoffet er sikkert, har EU-medlemslandene nu valgt at forbyde det.

Gå efter svanen
Miljøministeren vil have bedre styr på skadelige kemikalier i EU, og sideløbende med at forbuddet mod UV-filteret 3-BC i solcreme har været til afstemning, arbejder Kirsten Brosbøl på at få EU til at lave regler for andre stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Her er det ifølge ministeren afgørende, at der bliver opstillet kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende, hvis stofferne fremover skal kunne reguleres.

- Arbejdet må ikke gå i stå, mens vi venter på, at EU får lavet kriterier for hormonforstyrrende stoffer. Denne type stoffer bekymrer mig meget, og det er vigtigt for mig at beskytte borgerne, indtil kriterierne er på plads, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

- Jeg anbefaler, at du som forbruger vælger svanemærkede produkter, når du køber kosmetik. De indeholder ikke nogle af de stoffer, som EU mistænker for at være hormon­forstyrrende, siger hun.

De nye regler for solcreme skal nu formelt godkendes af Ministerrådet og Europa-Parlamentet og forventes at finde anvendelse i løbet af 2016.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: