Esben Lunde brugte økologi-penge til PR

LANDBRUG – Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen betalte to kinesere for at skrive pænt om sig selv og dansk landbrug. I budgettet står, at de formelt blev inviteret til at formidle »historien om dansk økologi«.

Her er de to kinesiske journalister Angela Yang (i midten) og Yoyo Sun (nr. 2 fra venstre) fotograferet sammen med Esben Lunde Larsen (th.) og prinsesse Marie samt en ikke navngiven kinesisk deltager i ministerens såkaldte fødevaretopmøde.

Af Kjeld Hansen, journalist og forfatter

Da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) besøgte virksomheden Kelsen Småkager i Ribe 21. august sidste år, gjorde medarbejderne store øjne. Med på turen var folketingsmedlem Anni Matthiesen fra Krogager og lokale byrådsmedlemmer fra ministerens parti, men det var de to unge kinesiske journalister i ministerens følge, der fik de ansatte til at spærre øjnene op.

Kineserne fotograferede flittigt, og hver gang ministeren talte, tog de notater med en ildhu, som var de betalt for det. Hvad de rent faktisk var.

Tidligere på dagen havde Esben Lunde Larsen besøgt chokolademælkefabrikken Cocio i Esbjerg, og det havde gennem flere måneder været planlagt, at de to kinesere også skulle være med der, men få dage før besøget havde Cocio-direktøren frabedt sig den kinesiske delegations tilstedeværelse. Kineserne slap også for at overvære ministerens besøg samme dag på fabrikken Sydvestjysk Pelsdyrfoder i udkanten af Esbjerg og derfra videre til Lars Sørensens minkfarm i Bramming, hvor frokosten blev indtaget.

De to journalister, Angela Yang og Yoyo Sun, havde forladt Shanghai søndag middag ombord på SAS-fly SK998 med planlagt ankomst i Københavns Lufthavn samme aften kl. 1845. Herfra fortsatte de straks i bil til Hotel Dagmar i Ribe for at kunne være på plads til at følge ministerens tur mandag. Angela Yang og Yoyo Sun var åbenbart rejst den lange vej fra Riget i Midten for at følge i hælene på den betydningsfulde danske minister. Eller hvordan hang det sammen?

Forklaringen var ganske prosaisk. Esben Lunde Larsen havde betalt 98.382,19 kr. for at opnå den kinesiske opmærksomhed. Det hele fremgår af en aktindsigt i mailkorrespondancer, budget, regnskab og planlægning af World Food Summit 2017.

Øko-penge til ministeromtale
Ministeren havde sagt ja til at invitere de to journalister på syv dages gratis tur til Danmark med alt betalt. Formelt skulle de formidle ”historien om dansk økologi”, som der står skrevet i budgettet, men chokolademælk og småkager skulle der også være plads til, når ministeren nu ønskede det. I ministerens invitation nævnes ordet “økologi” da heller ikke.

Besøget var kommet i stand, fordi ministeriet havde fået nogle penge til overs fra det økologiske erhvervsteam. Et par kreative medarbejdere foreslog, at man skulle fyre dem af på en omgang betalt landbrugsreklame i Kina. Ganske vist var pengene øremærkede til økologi, men det klarede man ved at lægge et par økologiske virksomhedsbesøg ind i programmet senere på ugen.

Ministeren havde nikket ja til ideen, og sammen med det danske generalkonsulat i Shanghai havde ministeriet fundet frem til to kinesiske journalister/bloggere, der gerne ville inviteres til Danmark på en alt-betalt-tur. De knap 100.000 kr. rakte til flybilletter, hoteller og otte dages ophold med masser af ministerkontakt og besøg på udvalgte virksomheder og organisationer.

Af beløbet gik de 60.982,19 kr. til hotel- og rejseudgifter m.m. for den kinesiske delegation, der omfattede nok en person. Restbeløbet på knap 38.000 kr. beregnede generalkonsulatet sig som honorar for at finde og overtale de kinesiske journalister, som Esben Lunde Larsen officielt havde inviteret med et personligt brev, dateret 29. juni 2017.

Opholdet sluttede af med kinesernes deltagelse i Lunde Larsens prestigeprojekt »World Food Summit« i dagene 24.-25. august, hvor ministeren skaffede dem en unik fotomulighed med sig selv og prinsesse Marie i front (se billedet ovenfor). De to kinesere var de eneste alt-betalt-journalister/bloggere, som Miljø- og Fødevareministeriet finansierede.

Tanken var angiveligt, at de kinesiske bloggere skulle bruge deres respektive platforme til at sætte fokus på dansk økologi. De hævder ifølge konsulatet i Shanghai at have tilsammen mere end 500 millioner følgere på de kinesiske sociale medier, dvs. hver 3. kineser skulle angiveligt følge deres blogindlæg. Om dette er korrekt, har det ikke været muligt at efterprøve, men umiddelbart lyder det ganske fantasifuldt.

NB! Denne oplysning har ministeriets kontorchef Marie Louise Flach de Neergaard efterfølgende ønsket at beklage, da den er usand. Kontorchefen skriver:

»Hvad angår Angela Yang og Yoyo Suns følgerskare, fremgår det af udleverede aktindsigt, at de tilsammen skulle have mere end 500 millioner følgere, hvilket fejlagtigt fremgår af en enkelt af sagens akter. Samtidigt fremgår det af sagen i øvrigt, at Yoyo Sun og Angela Yang har hhv. ca. 500.000 og 100.000 følgere på det kinesiske, sociale medie Weibo«

Efterskrift
I Esben Lunde Larsens ministertid har Landbrugs- og Fiskeristyrelsen oprettet et servicekontor med det Orwellsk-klingende navn »Kunder & Kommunikation«, hvor man har sat den statslige produktion af fake news i system.

Personalet i »Kunder & Kommunikation« har som opgave at levere tips til medierne om gode historier om styrelsen, men man tilbyder også grydeklare gratis-artikler med billeder og grafik om ministeriets fortræffelige medarbejdere og deres værdsatte gerninger.

Efterfølgende linker styrelsen på facebook og twitter til sine egne artikler, men nu forklædt som uafhængige journalistiske reportager og nyheder.

Se et eksempel her: Fødevareministeriet har sat Fake News i system

Artiklen bygger på aktindsigt i bl.a. mailkorrespondancen mellem Miljø- og Fødevareministeriet og det danske konsulat i Shanghai. Artiklen er ændret og opdateret 23. januar 2018 med nye oplysninger fra Miljø- og Fødevareministeriet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: