Andreas Petersen, medlem af bestyrelsen i Verdens Skove
Danmark præsenteres tit og ofte som et grønt foregangsland, senest af regeringen i en stor annoncekampagne, der har prydet landets aviser. På visse områder er Danmark uden tvivl langt fremme blandt andet inden for vindenergi.
Klimarådets spritnye rapport om biomasse viser dog med al mulig tydelighed at Danmark på energiområdet er alt andet end et eksempel til efterfølgelse. Det kan lyde overraskende, for der tales i Danmark ufatteligt meget om vores førerposition inden grøn energi.
Fakta er dog at den største »vedvarende« energikilde i Danmark ikke er hverken vinden eller solen, men skoven.
Fast biomasse især i form af træpiller og flis udgør nu over 15 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Her taler vi ikke kun om elforbruget, men om det samlede danske energiforbrug. Forbruget af træpiller steg med over 700 procent fra 2000 til 2016, og over 90 procent er importeret.
Verdens højeste forbrug af træpiller
Vores forbrug af træpiller er nu verdens højeste pr. indbygger og vi bruger flere træpiller end næsten noget andet land. Som om det ikke er nok, ønsker regeringen at eksportere denne danske model til resten af verden. Dette fremkalder helt hårrejsende perspektiver, hvis store lande som Brasilien eller Kina skulle omstille til biomasse med samme hastighed som Danmark.
Verdens Skove anerkender at biomasse fra skoven kan være et supplement til andre energikilder, men brugt i for stort omfang er ulemperne åbenbare. At brænde biomasse udleder ikke mindst en masse CO2 i atmosfæren.
Når efterspørgslen stiger, kan det føre til at biodiversitetsrige naturskove omdannes til energiplantager, og at en uansvarlig biomasseproduktion belaster skovens dyre- og planteliv. Det er på høje tid at energipolitikken tager en mere grøn retning.
Lad os i en kommende energiaftale få fokus på at reducere det samlede energiforbrug, og at sikre at vores energi kommer fra reelt vedvarende energikilder som sol-, vind- og termisk energi eventuelt suppleret med biogas. Og lad os bruge skoven som kulstoflager, ikke som energikilde.