- Mange småbønder kan forbedre deres levevilkår ved at lægge om. Økologi giver dem adgang til at sælge deres varer på verdensmarkedet og samtidig opnå en merindtjening, siger Andrew Stevenson, der er økonomisk medarbejder i FN-organisationen UNCTAD.
Svenskeren Gunnar Rundgren giver ham ret. Han har et solidt kendskab til de afrikanske småbønders muligheder på det økologiske verdensmarked.
Gennem syv år stod han i spidsen for økologernes internationale paraplyorganisation, IFOAM, med medlemsorganisationer i mere end 100 lande.
Sverige har støttet mange økologiske projekter
For 30 år siden var han med til at sætte økologien på dagsordenen i Sverige, og i dag er han topchef i udviklingsprogrammet EPOPA – Export Promotion of Organic Products from Africa.
Programmet støttes af Sveriges organisation for udviklingsbistand, Sida, som kan sammenlignes med Danida i Danmark.
Men mens Danida indtil videre kun har involveret sig i ganske få økologiske projekter, har svenskerne efterhånden solide erfaringer.
Svenskerne har støttet en lang række økologiske projekter i Afrika siden 1995 og har på de relativt få år opnået imponerende resultater.
Vej til butikshylderne i Vesten
- Vi hjælper bønder og eksportvirksomheder i u-landene med at få kontakter og komme ind på det europæiske marked for økologiske produkter, forklarer Gunnar Rundgren.
Han skønner, at mere end 60.000 småbønder på denne måde har opnået en merpris for deres salgsafgrøder på 15-40 procent. Hvis man regner med en gennemsnitlig afrikansk husstand på otte personer, betyder det, at næsten en halv million mennesker i Uganda, Tanzania og Zambia gennem de seneste ti år har nydt godt af svenskernes indsats.
Potentialet i Afrika er meget, meget stort
Gunnar Rundgreen betegner potentialet i Afrika som ‘meget, meget stort’. Indtil videre går stort set alt økologi til eksport, men han håber, at der før eller siden også vil komme en udvikling på de lokale og regionale markeder i Afrika, så det ikke er alle varer, der nødvendigvis skal afsættes i Europa.
- Bortset fra ekstra-omkostningerne ved certificering og kontrol, er det ikke så meget dyrere for dem at producere økologisk Derfor vil de også kunne sælger deres produkter lokalt for en beskeden merpris, mener Gunnar Rundgren.