Eksporten af grønne energianlæg vokser

ENERGI – Eksporten af dansk energiteknologi stiger. Vi høster frugterne af, at vi er blevet gode på hjemmemarkedet, siger Burmeister & Wain Energy.

Danmark eksporterer stadig flere biomasse-kraftværker og affaldsforbrændingsanlæg. Her er det en biomassekedel på et kraftvarmeværk. Foto: Dansk Fjernvarme

Danmark har en kolossal eksport af vindenergi, men i det skjulte vokser samtidig salget af en anden grøn energiteknologi. Producenter af biomasse-kraftværker og affaldsforbrændingsanlæg oplever vækst i eksporten, og det ser ud til at fortsætte, skriver Nyhedsbladet Dansk Energi.

Bladet nævner blandt andet B&W Vølund, Burmeister & Wain Energy, BWSC og Weiss som nogle af de virksomheder, der bringer dansk viden om grønne kraftværker ud i verden.

Storbritannien er et af vækstmarkederne. Når briterne skal lukke deres lossepladser og erstatte dem med affaldsforbrændingsanlæg, kigger de mod Danmark. Det er en afgørende grund til at ordrebøgerne hos B&W Vølund er fulde. 85 procent af de anlæg, virksomheden udvikler og producerer, bliver eksporteret.

Storbritannien har travlt
- Det er først og fremmest presset fra EU’s lossepladsforbud, der gør, at Storbritannien har travlt. Det betyder, at der er fornuftige tilskudsordninger til etablering af affaldsforbrændingsanlæg, og det fremskynder udviklingen, siger marketingsdirektør Ole Hedegaard Madsen fra B&W Vølund til Dansk Energi.

Virksomheden har senest skrevet kontrakt om et 33 MW affaldsforbrændingsanlæg i Dunbar i Skotland til 1,4 milliarder kroner.

Samtidig vokser markedet for biomassefyrede kraftværker, og der opstår flere mindre fjernvarmenet rundt om i Storbritannien. Anlægget i Dunbar bliver i første omgang et kraftværk, men det bliver gjort klar, så det senere kan fungere som kraftvarmeværk og levere fjernvarme. Ole Hedegaard Madsen peger på, at opfyldelse af EU’s 2020 mål for vedvarende energi, CO2-reduktioner og energieffektivitet er med til at skubbe udviklingen fra kul til biomasse.

- Samtidig går det godt i Danmark, hvor vi bygger anlæg for Nordforbrænding og Amager Bakke for ARC, som vi glæder os meget over. Vi opfører også to store biomassekedler for DONG Energy i Skærbæk, siger Ole Hedegaard Madsen.

Vi kan vise, at teknologien virker
Burmeister & Wain Energy A/S, der bl.a. har specialiseret sig i halmfyrede kraft- og kraftvarmeværker, glæder sig også over eksportvækst. Eksempelvis har selskabet indgået aftale om at bygge et 132 MW halm- og flisfyret kraftværk i engelske Snetterton.

- Vi høster frugterne af, at vi er blevet gode på hjemmemarkedet. Vi kan fysisk vise frem for udlandet, at værker som de halmfyrede værker Masnedø og Maribo-Sakskøbing fungerer glimrende også efter 20 års brug. Vi har derfor ikke mange udenlandske konkurrenter lige nu, siger sales manager Nils Peter Astrupgaard.

Vind og biomasse
Det, der sælger, er lang holdbarhed og høje elvirkningsgrader på 45 procent, som på det i dag helt træpillefyrede højeffektive Avedøreværks blok 2, som Burmeister & Wain står bag. Firmaet oplever også stor efterspørgsel efter mindre halmkraftværker.

- Alle snakker om vindenergiens succes, men vi har biomassebaseret teknologi på højt niveau, som kan træde til, når vindkraften fluktuerer op og ned, så vi er en glimrende partner til vind, siger Nils Peter Astrupgaard til Nyhedsbladet Dansk Energi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: