Dyrk din egen salat i Kongens Køkkenhave

KONGENS KØKKENHAVE: Kongens Køkkenhave bliver en folkelig og moderne udgave af den køkkenhave, som Christian IV etablerede i 1600-tallet. Bybønder og københavnere med grønne fingre kan være med til at dyrke 26 højbede, der åbner i dag midt i Kongens Have.

Dyrk og høst dine egne grønsager i en hypermoderne udgave af Christian IV's køkkenhave fra 1600-tallet. Haven med 26 højbede indvies i dag klokken 14.30.

I dag åbner Fødevareministeriet og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme en køkkenhave i Kongens Have. Konceptet bag byhaven er, at byens beboere får mulighed for at dyrke deres egne fødevarer, som de kan tage med hjem og bruge i madlavningen. Der skabes nye grønne byrum, hvor man kan mødes, og kendskabet til madkultur, bæredygtighed og sundhed udbredes.

- Kongens Køkkenhave bliver skabt for at sætte fokus på de mange muligheder, der ligger i byhaver – det som på moderne dansk hedder urban farming – og for at demonstrere, at Fødevareministeriet ønsker at hjælpe nye og spændende initiativer i gang, siger direktør i Fødevarestyrelsen Esben Egede Rasmussen.

Inspiration fra Christian IV
’Kongens Køkkenhave’ bliver en folkelig og moderne udgave af den køkkenhave, som Christian IV etablerede i 1600-tallet i Kongens Have, hvor der blev leveret mad og afgrøder til kongehuset. Nu planter Fødevareministeriet og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme nye frø, der kan spire og motivere til skabe flere grønne byrum.

- Der er gennem historien blevet dyrket både frugt og grøntsager i Kongens Have, så på den måde er der tale om en videreførelse af gammel tradition. Samtidig bidrager Kongens Køkkenhave til vores ambition om at skabe flere tilbud og oplevelser for havens mange gæster, siger Slotshavechef i Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Niels Mellergaard.

Alle kan være med
Alle, som har lyst til at være med til at passe haven og høste grønsagerne til eget brug, kan melde sig som frivillige og vil sommeren igennem blive inviteret til havedage med pasning, vejledning om god havedyrkning og brug af afgrøderne.

Ved indvielsen vil gartnere fra byhavevirksomheden ’TagTomat’ hjælpe interesserede med at så og plante de første frø i højbede og plantekasser. Der vil også være aktiviteter for børn i form af et ’frøbombe-værksted’.

Senere på ugen åbner Fødevareministeriet en hjemmeside www.fvm.dk/byhaver, hvor der vil være gode råd til, hvordan man kan dyrke krydderurter og kruspersille i byen, sådan som man gør det i Kongens Køkkenhave.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: