Elforbrugerne kan tjene en pæn timeløn ved at se sig for og vælge et godt tilbud på strøm. Det viser den første uafhængige, landsdækkende undersøgelse af de danske elpriser.
Det er Energitilsynet, der står bag faktatjekket, hvor 2015-priserne på i alt 190 elprodukter solgt i de i alt 40 danske elbutikker – elhandelsvirksomheder – er kortlagt og analyseret.
Undersøgelsen viser, at en typisk parcelhuskunde bestående af to voksne og to mindre børn i gennemsnit kunne spare op til 500 kr. på den årlige elregning ved at være aktiv og skifte til en billigere leverandør.
En typisk parcelhuskunde med to forældre, to børn og en varmepumpe til opvarmning af boligen kunne derimod i gennemsnit spare op til 1.600 kr. om året ved at skifte til en billigere leverandør. Der er godt og vel 60.000 boliger med varmepumpe herhjemme.
Fire typiske forbruger-kategorier
Energitilsynets faktatjek af 2015-elpriserne er sammenfattet i gennemsnitstal for fire typiske kategorier af forbrugere, og derfor kan besparelserne i konkrete tilfælde være større eller mindre for den enkelte.
Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er:
Brug jævnligt en halv time
En mindre virksomhed med et forbrug på 50.000 kWh kunne i gennemsnit spare fra ca. 1.100 til ca. 4.900 kr. om året ved at være aktiv og vælge et billigt produkt med fast pris eller et billigt produkt med variabel pris.
- Undersøgelsen dokumenterer, at der kan være penge at spare for forbrugerne ved jævnligt at bruge en halv time eller mindre på undersøge de aktuelle priser på strøm på hjemmesiden elpris.dk, siger Mads Lyndrup, kontorchef i Energitilsynet.
- Der er grund til at opfordre forbrugerne til at være så aktive på elmarkedet som muligt. Nogle forbrugere går efter billig strøm. Andre går efter strøm, der skåner klimaet. Uanset hvilken strøm, forbrugerne foretrækker, så er det væsentlige, at jo flere forbrugere, der er aktive, jo bedre konkurrence og innovation får vi, siger Mads Lyndrup.
Den nye undersøgelse indeholder også en samlet oversigt over priserne på strøm på elprodukter udbudt på det danske marked i 2015. Undersøgelsen kan hentes her