Regeringens landbrugspakke indeholder også en aftale om at etablere en mærkningsordning for dansk svinekød. Men ordningen er decideret vildledende, fastslår en række organisationer som Forbrugerrådet og Dyrenes Beskyttelse. Heller ikke COOP vil være med. De mener, at mærkningsordningen, der skal give svinekødet stjerner rangordnet efter, hvor godt svinene har haft det, er alt for uambitiøs.
Derfor bør regeringen droppe ordningen, fastslår Christian Poll, dyrevelfærdsordfører for Alternativet.
Han mener ligesom de øvrige kritikere, at mærkningsordningen stort set vil blåstemple alt konventionelt svinekød. Der er allerede mækrningsordninger for frilandsgrise og økologisk kød, som adskiller sig markant fra den konventionelle standardvare.
Hvor er Dansk Folkeparti?
- Det er helt oplagt, at arbejde for at forbedre dyrevelfærden for de danske svin, der har det alt, alt for dårligt. Men vi tager i Alternativet dyrevelfærd alt for alvorligt til, at vi vil affinde os med en ordning, der blåstempler stort set hele den konventionelle danske svineproduktion, som ikke ligefrem er kendt for at prioritere dyreværd, siger Christian Poll, der opfordrer Dansk Folkeparti til at kæmpe for dyrevelfærden.
- Det undrer mig meget, at Dansk Folkeparti, der har slået sig op som dyrenes venner, virkelig vil være med til at blåstemple en industriel svineproduktion, der i mange tilfælde vanrøgter dyrene, siger Christian Poll.
- Det er en stor ting at indføre en ny mærkningsordning. Så der skal være bred opbakning fra både erhverv og organisationer. Og mens behovet for en forbedring i dyrevelfærden er kæmpestort, er opbakningen til mærket meget begrænset. Det skyldes, at der er lagt op til meget små løft i mærkningsordningen, som stort set blot blåstempler det, de fleste svinebønder gør i dag. Mærket vil forvirre og fordreje, frem for at give dyrevelfærden i svineproduktionen et nødvendigt og markant løft.
Ministeriet sminker på fakta
- Endnu en gang ser vi desværre en situation, hvor Miljø- og Fødevareministeriet sminker på fakta og går erhvervets ærinde under dække af at gøre noget godt, lyder kritikken fra Coop.
- Set med vores øjne opnår man med mærkningsordningen alene at sikre statsstøttet »green-washing« af konventionel dansk svineproduktion – og måske genåbne erhvervets eksport til Sverige? Det kunne igen skabe en mistanke om, at ministeren igen har lyttet for meget til Danish Crown – og for lidt til dyrene og de danske forbrugere, siger Peter Høgsted, adm. direktør for Coop.
- Som repræsentant for 1,5 million forbrugermedlemmer og med en markedsandel på knap 40 procent har vi flere konstruktive forslag til, hvordan man opnår mere velfærd til fordel for dyrene og mere konkurrence til fordel for forbrugerne, tilføjer han.