EU-Parlamentet har blandt andet vedtaget, at fiskebestandene skal genopbygges senest 2015, at indføre et fuldt forbud imod udsmid af fisk og at fremme skånsomt og kystnært fiskeri.
Dermed lægger Parlamentet op til en langt strammere fiskeripolitik end de respektive landes fiskeriministre i Rådet.
For EU parlamentarikerne har sat overlæggeren højt. Blandt andet skal EU-støtten gøres afhængig af, at reglerne overholdes og miljømæssigt og socialt bæredygtigt fiskeri skal have første prioritet, når kvoter fordeles.
Stort flertal
Et overvældende flertal i Parlamentet stemte ligeledes for at den nødvendige reduktion af EUs fiskeriflåde får en central rolle i fiskeripolitikken og at EU’s fiskeri udenfor Europa ikke må bidrage til overfiskeri.
Dermed har Parlamentets rapportør på fiskeripolitikken, den tyske socialdemokrat Ulrike Rodust, nu fået alle tiders stærke mandat til de kommende – og uden tvivl hårde – forhandlinger med Rådet.
Massiv opbakning fra 178 grønne organisationer
Men ikke alene har hun et overvældende flertal bag sig i Parlamentet, hun har også massiv opbakning fra koalitionen af 178 grønne organisationer – herunder også DN – i Europa samlet i OCEAN2012 plus Greenpeace, WWF, Birdlife og Oceana med sig ind i forhandlingslokalet.
- Europa Parlamentet tager i den grad ansvar og parlamentarikerne lægger så stærke spor ud til det videre arbejde, at de næsten ikke er til at komme uden om, siger Henning Mørk Jørgensen, havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening.
Inden danske parlamentarikere stemte imod
Henning Mørk Jørgensen kalder det også ‘glædeligt’, at ingen af de danske politikere stemte i mod forslaget om det, han kalder en historisk stærk reform af den fælles fiskeripolitik.
- På den vis har vi nok aldrig stået stærkere end nu, når det gælder om at nå et bæredygtigt fiskeri i EU-regi. Vi er stolte af, at Parlamentet har lyttet til de grønne overalt i Europa og tager situationen for de ekstremt pressede fiskebestande alvorligt. Nu gælder det om at fastholde presset på ministrene, så også Rådet tør tage de rigtige beslutninger, der gør, at vi også i de næste årtier og århundreder kan fiske i havene omkring os, siger Danmarks Naturfredningsforenings ekspert på området.
Fiskeripolitikken skal vedtages i løbet af 2013.