Der opstod brand i Multihallen Gigantium i Aalborg i juli 2017 på grund af forkert brug af ukrudtsbrænder. Og sagen fra Aalborg er langt fra enestående, siger Beredskabsstyrelsen, som advarer mod forkert eller sløset brug af ukrudtsbrænderen, som er et miljøvenligt og populært alternativ til Roundup og andre skrappe midler.
Sidste år måtte brandvæsenet rykke ud til over 286 brande som startede, fordi mange bruger ukrudtsbrænderen forkert.
En ukrudtsbrænder er en let og bekvem måde at slippe af med ukrudtet og så er det miljøvenligt og billigt. En flaske gas holder let en hel sæson eller længere, hvis man ikke skal over en kæmpe stort areal. Den er især velegnet, hvis man har et areal med natursten, på fortove og lignende.
Men en ukrudtsbrænder er grundlæggende ligesom en gigantisk lighter. Derfor er også et farligt redskab, hvis man ikke indstiller den rigtigt og anvender den korrekt.
Ukrudtet skal svitses – ikke brændes
Hvad er det, der går galt, når folk bruger ukrudtsbrænder?
- Det helt store problem er nok, at folk tror, at de skal brænde ukrudtet af. Men det skal man ikke. Ukrudtet skal kun lige svitses. Den stærke varme får ukrudtet til at visne, dø og forsvinde, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
- Hvis ukrudtet stadig er der efter nogle dage, så giv det en tur til, men igen skal det altså kun svitses, så skal det nok forsvinde.
Derudover skal man tænke over, hvor og hvornår man bruger ukrudtsbrænderen.
FAKTA: Beredskabsstyrelsens fem råd til sikker brug af ukrudtsbrænder
LÆS OGSÅ: Blanchér dit ukrudt
Ukrudtsbrænderen skal være lovlig
Det er vigtigt at læse brugsanvisningen grundigt og tjekke, at ukrudtsbrænderen er mærket korrekt, før man går i gang med at bruge den. Den skal bære DG-mærket for at være lovlig.
- Når du bruger ukrudtsbrænderen, er det vigtigt at åbne helt for regulatoren på gasflasken og ikke bruge den til at regulere mængden af gas, som kommer ud. Det er også vigtigt at lukke helt for regulatoren og afmontere gasflasken eller -dåsen, når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen, siger kommunikationschef Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.
- Ukrudtsbrænderen kan blive meget varm, så lad den køle af, før du stiller den væk.