Bliver du mere glad af at lægge konservesdåser i containeren til metalaffald eller købe tøj af økologisk bomuld? Ifølge en ny rapport fra Institut for Lykkeforskning er svaret tilsyneladende ja. Rapporten bygger på international forskning, og for eksempel viser den seneste udgave af European Social Survey, hvor 50.000 europæere har deltaget, at folk, der synes, at det vigtigt at tage vare på naturen, er lykkeligere end andre.
- Vores klode kan ikke følge med det forbrug af ressourcer, som finder sted i dag. Derfor er vi nødt til at tænke mere bæredygtigt. Både virksomheder og forbrugere skal blive bedre til at udnytte ressourcerne effektivt til gavn for vækst, økonomi og miljø. Og så er det da dejligt, hvis man samtidig bliver et lidt gladere menneske, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Fire forklaringer på grøn lykke
Rapporten ‘Sustainable Happiness – Why waste prevention may lead to an increase in quality of life’ peger på fire mulige forklaringer på, at personer, der lever mere bæredygtigt ved at reducere deres affaldsforbrug, oplever højere livskvalitet:
Den første forklaring er, at bæredygtig adfærd er en årsag til større tilfredshed med livet. Men sammenhængen kan også skyldes den omvendte effekt – altså at lykkelige mennesker er mere tilbøjelige til at reducere deres affald.
En tredje mulighed er, at det at reducere sit affald f.eks. via et projekt i lokalsamfundet skaber bedre omgivelser i form af skønnere natur og et styrket lokalfællesskab – hvilket leder til større trivsel.
Den fjerde forklaring er, at hvis du er et menneske, som drager omsorg for dine omgivelser, så er der større chance for, at du selv er lykkelig og lever bæredygtigt.
Lykke er at sortere affald
Ifølge Meik Wiking, der er direktør hos Institut for Lykkeforskning, skal de fire forklaringer ses i kombination:
- Der er ikke en, der er mere sandsynlig end de øvrige. International forskning har længe peget på, at for eksempel sunde personer er lykkeligere end mindre sunde, og at folk med arbejde er lykkeligere end folk uden. Men det er interessant, at forskningen nu viser en mere overraskende sammenhæng – nemlig at de personer, der opfører sig mere miljørigtigt – eksempelvis ved at sortere eller forebygge affald – oplever højere lykkeniveauer, siger Meik Wiking.
International lykkeforskning bliver tillagt større og større betydning og ses i højere og højere grad som grundlag for udvikling af politik. Den nye rapport vil blandt andet blive sendt til FN, der efterlyser øget indsigt i sammenhængen mellem lykke og bæredygtighed.