Din morgenkaffe er truet af klimaforandringer

KLIMA – De globale klimaforandringer truer verdens kaffeproduktion, som vil blive halveret i 2050. Kaffekæden Starbucks og resten af branchen erkender problemet.

Økologiske kaffebønner dyrket i Uganda, hvor 1,2 millioner småbønder anvender agro-økologiske metoder. Foto: Ulla Skovsbøl

Morgenkaffen kan blive et dyrere bekendtskab de kommende årtier, indtil store dele af produktionen vil være helt udryddet i 2080, i takt med at kloden bliver varmere.

De stigende temperaturer og ændringerne i klimaet gør det nemlig sværere at dyrke kaffebønnerne, samtidig med at det giver bedre forhold for skadedyr og plantesygdomme, der er farlige for afgrøderne.

Det viser rapporten ‘The Brewing Storm’ fra The Climate Institute. Det skriver det grønne netmedie Globalen.dk med henvisning til flere internationale medier.

Problemerne er nutidige
I kaffebranchen er man klar over alvoren.

- Vi har en sky hængende over vores hoveder. Det her er altså alvorligt. Klimaforandringerne kan have mærkbare negative konsekvenser på kort sigt. Det handler ikke længere om fremtiden; det er nutiden,siger Mario Cerutti, Green Coffee & Corporate Relations Partner ved producenten Lavazza, til den britiske avis The Telegraph.

Vil kunne smage forskel
Også den verdensomspændende kaffekæde Starbucks anerkender problemet.

- Hvis vi sidder og venter, indtil konsekvenserne fra klimaforandringerne rammer os så hårdt, at det påvirker vores leverandørkæder, så sætter det os i en større risiko, siger Jim Hanna, der er bæredygtighedsdirektør hos Starbucks.

Ifølge den nye rapport kan verdens kaffeproduktion blive halveret allerede i 2050, inden den i værste fald vil udrydde de vilde kaffebønneplanter 30 år senere. I løbet af årene vil kaffedrikkere også kunne smage en forskel i kaffen på grund af det ændrede klima, skriver Globalen.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: