Det er uetisk at spise foie gras

MAD – Otte ud af ti danskere spiser ikke foie gras, viser ny undersøgelse. Importen af foie gras, som kommer fra tvangsfodrede ænder og gæs, har været faldende siden 2006.

Gæs og ænder tvangsfodres for at frembringe den franske delikatesse. Foto: Anima

Foie gras blev engang betragtet som en udsøgt ret, men er ikke længere en populær spise i Danmark. Det fremgår af en ny Epinion-undersøgelse foretaget for Dyrenes Beskyttelse. Undersøgelsen viser, at hele 80 procent af danskerne ikke spiser foie gras.

Desuden er importen støt faldende. Over en ti-årig periode er importen faldet med mere end 45 procent. Det er et godt skridt på vejen og en positiv tendens.

- Det er gode nyheder, og tal som vi er meget begejstrede for. Fra Dyrenes Beskyttelse lyder opfordringen, at man som forbruger aldrig køber foie gras eller bestiller det på restauranter, da produktionen foregår under helt uacceptable forhold, som strider mod alle forestillinger om god dyrevelfærd, siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ i Dyrenes Beskyttelse.

- Vi er dog slet ikke i mål endnu, når der i Danmark stadigvæk importeres knap 20 ton foie gras, tilføjer hun.

En produktion under horrible forhold
Betegnelsen foie gras er fransk og betyder direkte oversat »fed lever«. Det er netop den store fedtlever, som er det særlige ved foie gras. Ved at tvangsfodre ænder og gæs vokser deres lever til en unaturlig stor størrelse.

Tvangsfodringen sker ved, at fuglen fastholdes. Herefter føres et 30 cm langt rør ned i halsen på den, hvor en blanding af majs og olie pumpes direkte ned i mavesækken på fuglen. Ofte fastholdes de ved at blive fikseret i små bure uden mulighed for at vende sig.

Fuglene lider stor skade under tvangsfodringen. De oplever smerter og lidelser samt udvikler stresssymptomer og sygdomme, mens nogle fugle ikke kan stå oprejst, fordi leveren bliver for stor. Som resultat af tvangsfodringen udvikler gåsen eller anden det, som kaldes en syg fedtlever. Den er seks til ti gange så stor som en normal lever.

- Foie gras produceres under grusomme forhold. Det er dyremishandling, og fuglene lider under produktionen. Tvangsfodringen giver dyrene akut diarré og åndedrætsbesvær, og det er en sygelig tilstand, når fuglene udvikler en stor fedtlever. Derfor er dødeligheden i en foie gras-produktion 10 til 20 gange så høj, som i en normal ande- eller gåse-produktion, forklarer Pernille Fraas Johnsen.

Fuglene tvangsfodres som regel i deres sidste to til tre ugers levetid, og her gentages processen dagligt to til tre gange.

FAKTA om Foie gras

  • Frankrig står for langt den største del af verdens foie gras-produktion. Ifølge tal fra Euro Foie Gras, som er en sammenslutning af de europæiske foie gras-producenter, producerede de næsten 14.000 ton foie gras i 2016. I 2016 blev der på verdensplan produceret omtrent 21.900 ton foie gras.
  • Produktionen er forbudt herhjemme, da foie gras kun kan produceres under forhold, som involverer tvangsfodring, hvilket strider imod den danske dyreværnslov. EU’s samhandelsregler betyder imidlertid, at det er tilladt at sælge foie gras i Danmark.
  • I en foie gras-produktion med ænder, er det kun han-ænder som opdrættes. Det skyldes, at leveren på en hun-and ikke vokser til samme størrelse, som hannens. Hun-ænderne aflives derfor kort efter, at de udklækkes og når aldrig at blive mere end et par timer gamle.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: