Det drejer sig om stoffet NPE. For første gang er udledningen af NPE blevet målt fra en simuleret, almindelig husholdningsvask.
Når NPE forlader vaskemaskinen nedbrydes det til det giftige nonylphenol, og det ender i slammet på vores rensningsanlæg samt i vores vandløb og søer.
Ophober sig i naturen
- Nonylphenol er et hormonforstyrrende kemikalie, der ophober sig i naturen og i fødekæden. Vi ved også at kemikaliet øger risikoen for fosterskader og barnløshed. Derfor er det også helt uacceptabelt, at vi udleder hormonforstyrrende kemikalier til vores vandløb og søer, når vi vasker vores nye tøj de første gange, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace.
- Brugen af NPE i produktionen er ikke nødvendig for tøjindustrien, fordi der findes alternativer uden de samme skadelige effekter. Tøjindustrien skal bare have nogle nye shoppevaner – og dem vil vi gerne have til at starte i dag, lyder opfordringen fra Greenpeace.
Den testede t-shirt fra Abercrombie & Fitch, indkøbt fra deres butik i København, har en relativ lav koncentration af NPE, mens et par shorts fra samme brand indkøbt i Japan har den anden højeste koncentration af alle de testede produkter.
Også H&M falder i
Også svenske H&M er nævnt i rapporten. Greenpeace har tidligere fundet NPE i fire ud af seks stykker testet H&M-tøj på trods af, at H&M faktisk har lavet en intern politik mod brugen af NPE og er det tøjfirma i verden, der er længst fremme med at anvende økologisk bomuld.
- H&M er på forkant med udviklingen, og har siden 2009 haft et forbud mod brugen af kemikaliet i deres produktion, men en rapport fra Greenpeace viste imidlertid sidste efterår, at NPE fortsat kan findes i kædens tøj, samt i tøj fra stort set alle kendte brands. H&M har siden opsat som mål helt at udfase brugen af alle farlige kemikalier, og vi regner derfor med, at H&M bliver blandt første til helt at eliminere stoffet i deres produktionskæde, siger Erik Albertsen.
Tredje rapport i rækken
Rapporten er den tredje i rækken, hvor Greenpeace kigger nærmere på udledningen af kemikalier fra tøjindustrien. De to første rapporter fokuserer bl.a. på de lokale miljøproblemer i de lande, hvor tøjproduktionen finder sted.
Kampagnen har tidligere ført til forpligtigelser omkring udfasningen af brugen af farlige kemikalier fra store tøjproducenter som Nike, Adidas, Puma og Li-Ning samt modetøjsgiganterne H&M og C&A.