USA har hidtil været et slaraffenland for frø- og kemi-giganter som Monsanto, Dow Chemical og DuPont, som ikke har haft problemer med at få amerikanske farmere til at dyrke gensplejsede afgrøder.
Heller ikke myndighederne har stillet sig i vejen med irriterende restriktioner, kedelig kontrol og stramme regler.
Men efter halvandet årti med gensplejsede afgrøder på en stor del af de amerikanske marker, begynder problemerne alligevel at melde sig.
For hvem skal egentlig betale, når GMO-frø fra naboens mark blæser ind på en økologisk mark eller andre marker, hvor de absolut ikke hører hjemme?
Tjah. Det er det egentlig ikke nogen, der rigtig ved. Enkelte regionale forsøg på at opstille regler og gøre frøfirmaerne ansvarlige for eventuel forurening og sammenblanding har tidligere mødt modstand og er faldet til jorden. Og USA har ikke på national plan en lovgivning, der regulerer området.
Canada og USA var de første
Canada og USA var de første lande, der tilbage i 90erne indførte gensplejsede afgrøder. Over halvdelen af verdens 125 millioner hektar med genmodificerede afgrøder dyrkes af amerikanske farmere, som har tilsået 90 procent af deres soja- og bomuldsmarker med GMO-frø og 58 procent af majsen.